A kelet-lengyelországi robbanást Ukrajnának az orosz támadással szembeni védelmi tevékenysége okozta – jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Aerial view taken on November 17, 2022 shows the site where a missile strike killed two men in the eastern Poland village of Przewodow, near the border with war-ravaged Ukraine on November 15, 2022. - The strike occurred in the afternoon of November 15, 2022, as Russia targeted Ukraine with a massive attack on civilian infrastructure, which has left millions of households without power. In the immediate aftermath of the incident there were fears it could mark a new escalation in the conflict, but by November 16, 2022 Poland announced the projectile likely originated from Ukraine's own air defences. That theory was then endorsed by Washington.
Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

Müller szerint a lengyel és a szövetséges nyomozók által összegyűjtött anyag mindezt egyértelműen bizonyítja.

A szóvivő kifejtette, hogy az incidensért politikai és erkölcsi ételemben Oroszország a felelős, amihez hozzátette: jelenleg semmi sem utal arra, hogy Lengyelországot  közvetlen fenyegetés érné – írja az MTI. A helyszínt meglátogató Andrzej Duda azt mondta, az ukrán nyomozóknak – akik már Lengyelországban vannak az ukrán külügyminiszter szerint – meg lehet mutatni az anyagot.

Tényleg csődöt mondott a légvédelme a lengyel rakétabecsapódásnál?

Lehet-e okunk félni a hasonló támadásoktól? Meg tud-e védeni minket a NATO légvédelme? A szakértők szerint a válasz nem egyszerű, de aggodalomra sincs ok.

Az ukrán szakértők Przewodówban akarják megvizsgálni a robbanás helyszínét, ahol kedden egy rakéta két ember halálát okozta – jelentette be Dmitro Kuleba Twitteren. A tárcavezető szerint Kijev és Varsó nyíltan és konstruktívan fog együttműködni a vizsgálatban, amihez hozzátette: arra számít, hogy a nyomozók gyorsan bejutnak a délkelet-lengyelországi faluba.

Jakub Kumoch, a lengyel elnök külügyi irodájának főnöke csütörtök délelőtt jelezte: az ukrán fél hozzáférést kért a vizsgálat helyszínéhez, és ha mindkét fél – a lengyel és az amerikai – beleegyezik, ezt a lehetőséget meg is kapják. Kumoch hozzátette: tudomása szerint Washington részéről nem lesz ellenvetés.

Bő fél napon keresztül úgy tűnt, hogy minden eddiginél nagyobb az orosz–ukrán konfliktus kiterjedésének veszélye, de tegnap délutánra megnyugodtak a kedélyek, miután kiderült: nem Oroszország lőtte ki a Lengyelországban becsapódó és két ember halálát okozó rakétát, hanem egy eltévedt ukrán légvédelmi rakéta okozta a robbanást. Ugyanakkor Kijev ezt nem hajlandó beismerni.

Visszakozik Zelenszkij, miután nyilatkozata kivágta a biztosítékot

Visszakozott Volodimir Zelenszkij, miután Joe Biden vitatta a Lengyelországban felrobbant rakétákkal kapcsolatos álláspontját. Az ukrán elnök nem látja esélyét egy tűzszüneti megállapodásnak.