Izrael és a Hamász nem jutott megállapodásra az ideiglenes tűzszünetről – közölte a Fehér Ház. A The Washington Post arról számolt be, hogy katari közvetítéssel olyan egyezség született a zsidó állam és a palesztin szervezet között, hogy mindkét fél öt napra befagyasztja a harci műveleteket, miközben a Hamász 24 órás turnusokban legalább ötven túszt, főleg gyerekeket és nőket enged szabadon.

11/09/2023 Tel Aviv, Israel. People hold signs and photos calling red cross to help them release the hostages .Israeli doctors residents hold photographs and signs of the kidnapped people held hostage by Hamas militants in Gaza, as they protest outside the Red Cross headquarters in Tel Aviv, November 9, 2023. (Photo by Dima Vazinovich / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
Mintegy 240 túsz lehet a Hamász kezében.
Fotó: AFP

„Egyelőre nem jött létre a megállapodás, de továbbra is keményen dolgozunk, hogy megszülessen egy alku” – írta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson, az X platformon. A Reutersnek egy másik amerikai tisztviselő megerősítette, hogy nem jutottak dűlőre a felek.

A Hamász októberi meglepetésszerű támadásában több mint 240 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a Gázai övezetben, közülük öten részben magyar állampolgársággal is rendelkeznek. Egyiptomi és katari közbenjárásra eddig négy embert engedett szabadon a palesztin szervezet: egy amerikai anya és lánya, valamint két idős izraeli nő a múlt hónapban szabadult. Egy túsz holttestét csütörtökön találta meg az izraeli hadsereg a gázai Sifa kórház melletti épületben.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a gázai Sifa kórház területén, ezért az Egészségügyi Világszervezet és partnerei terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására. A Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja, a halál zónájává vált.

„Mielőtt nem késő” – Erdogan Izrael nukleáris fegyvereinek ellenőrzésére szólított fel

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök november 18-án, szombaton kijelentette, hogy Ankara kezdeményezni fogja egy olyan mechanizmus létrehozását, amely ellenőrzi Izrael nukleáris fegyvereit, „mielőtt nem késő”. Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint ezer ügyvéd fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki az izraeli háborús bűnöket.