Világgazdaság

Az izraeli háború 45. napja – csecsemők is vannak még a támadás alatt álló gázai kórházban

Tervet dolgoznak ki a gázai Sifa kórház kiürítésére, amely alatt állítólag Hamász-búvóhely volt. Az izraeli erők által megtámadott intézményben szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 csecsemő.

Az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveleteit a gázai Sifa kórház területén, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei terveket dolgoznak ki a megmaradt betegek, a személyzet és családjaik azonnali evakuálására. A Sifa, a Gázai övezet legnagyobb kórháza, amely az izraeli támadások célpontja, „a halál zónájává” vált. 
  

An injured Palestinian man looks at an injured child lying on a gurney at the hospital following the Israeli bombardment of Khan Yunis in the southern Gaza Strip on November 15, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. More than 10,000 people have been killed in relentless Israeli bombardment of the Gaza Strip, according to the Hamas-run health ministry, since the war erupted after Palestinian militants raided southern Israel on October 7 killing at least 1200 people, according to official Israeli figures. (Photo by Belal KHALED / AFP)
Fotó: AFP

Ellentmondásos hírek láttak napvilágot: az intézmény igazgatója és az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó újságírója szerint szombaton több százan hagyták el a kórházat, miután az izraeli hadsereg erre utasította őket; a hadsereg ezzel szemben cáfolta, hogy elrendelte volna az evakuálást.

Az Orvosok Határok Nélkül szervezet bejelentette, hogy egyik munkatársának egy családtagja meghalt, egy másik pedig megsebesült a Sifából 137 embert evakuáló konvoj elleni támadásban; a lövések forrását nem pontosították.

A WHO kijelentette: a kórházban a helyzet kétségbeejtő a víz, az áram, a gyógyszerek, az élelmiszer és az orvosi felszerelés hiánya miatt. A szervezet szerint a hatalmas kórházkomplexumban szombaton még mindig 25 ápoló és 291 beteg volt, köztük 32 kritikus állapotban lévő csecsemő, 22 dialízisre szoruló és két intenzív osztályon kezelt beteg. A sérültek közül sokan súlyos fertőzésben szenvednek az antibiotikumhiány és a rossz higiéniai körülmények miatt.
Az izraeli hadsereg szerint a kórházban egy alagúthálózatban kialakított Hamász-búvóhely található. Az iszlamista mozgalom ezt tagadta.
 

16:32

Az USA nem tart attól, hogy az olajhatalmak beavatkoznának az izraeli háborúba

Joe Biden amerikai elnök energiaügyi tanácsadója szerint bízni lehet abban, hogy az arab olajexportáló országok nem vetik be az olajfegyvert a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellenére sem. 

 

13:13

Katar szerint közel lehet a túszcseréről szóló megállapodás véglegesítése

Ötven izraeli túsz szabadulhatna egy ötnapos tűzszünetért cserébe, de még nem jött létre megállapodás a felek között. Katar szerint Izrael és a Hamász közel járnak ahhoz, hogy dűlőre jussanak.

A túszcserével kapcsolatban csak gyakorlati és logisztikai kérdéseket kell tisztázni, az akadályok jelentéktelenek – mondta a katari miniszterelnök, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani sejk a Josep Borrell európai uniós külügyi vezetővel tartott közös sajtótájékoztatóján Dohában. Szerinte nehéz tárgyalásokon vannak túl, az elmúlt napokban pedig előrelépés történt, s egyre jobban bízik abban, hogy Izrael és a Hamász alkut köt a fogva tartott emberekről – írja a Reuters.

11:54

Amerika első embere felvázolta a jövőt – Izrael, Ukrajna és a NATO volt a téma

A Gázai övezetet és Ciszjordániát egyesíteni kell írta – Joe Biden. Az amerikai elnök szerint a ciszjordániai palesztinok elleni szélsőséges erőszaknak véget kell vetni, és az ilyen eseteket elkövetőket felelősségre kell vonni. 

Joe Biden azt is közölte, hogy Ukrajnába a biztonság miatt fektetnek be, illetve egységesebb NATO-t hoznak létre.

11:23

Ötven elrabolt ember sorsa a tét – az ötnapos tűzszünetről még nem tudtak megegyezni

A Hamász októberi meglepetésszerű támadásában több mint 240 embert elraboltak Izraelből és túszként tartanak fogva a gázai övezetben. Szó volt róla, hogy közülük 50-en szabadulhatnának egy öt napos tűzszünetért cserébe, de még nem jött létre megállapodás a felek között.

Továbbra is keményen dolgozunk, hogy megszülessen az alku – írta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, Adrienne Watson, az X platformon.

Egészségügyi Világszervezet Sifa támadás izraeli hadsereg
Kapcsolódó cikkek