Közélet

Az izraeli külügyminisztérium szankciókat követel

Az izraeli külügyminisztérium szerint szankciókat kell bevezetni a perzsa állam ellen. Közben az izraeli haditanács felhatalmazást kapott, hogy döntsön az izraeli válaszlépésekről.

Iránnak fizetnie kell az izraeli területet célzó támadása után – jelentette ki Lior Haiat külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: a büntetőintézkedéseknek elsősorban a rakéták területét kell céloznia, de más területeket is szükséges szankcionálni.

Jerusalem,,Israel.,January,23,,2020.,The,Israeli,Ministry,Of,Foreign
Fotó: Roman Yanushevsky

Szombat este Irán megtámadta Izraelt: az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában több mint 300 drónt és rakétát lőttek ki a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Teherán egy hírszerzési központot és egy Negev-sivatagban lévő légi támaszpontot vett célba. 

Az eset közvetlen előzménye, hogy április elsején az izraeli légierő csapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, ahol megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét. Az iráni tisztviselők szerint az akciót azokra a szolgálatokra korlátozták, amelyeket Izrael a szíriai nagykövetség megtámadására használt, mivel nem céljuk a konfliktus eszkalálódása.

Az elemzők szerint a perzsa állam kimért akciót hajtott végre, amivel elkerülte az arcvesztést, de az ország további szankciókkal nézhet szembe. 

Izrael hamarosan dönt a válaszcsapásról

A hamarosan összeülő izraeli haditanács felhatalmazást kapott, hogy döntsön az izraeli válaszlépésekről, amelynek tagjai között van Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter található meg. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is, arra törekszenek, hogy a zsidó állam visszafogottságot tanúsítson az iráni csapást követően.

 

 

Izrael közel-kelet irán szankciók
Kapcsolódó cikkek