Az izraeli haditanács felhatalmazást kapott, hogy döntsön az izraeli válaszlépésekről, és hamarosan összeül. Tagjai között van Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter.

Israeli war cabinet meeting in Tel Aviv
Yoav Gallant védelmi miniszter (jobbról a második) az izraeli haditanácsra készülve – nagyon erős a nyomás a kemény válaszcsapásra / Fotó: Anadolu via AFP

A G7 országok vezetői szintén vasárnap délutánra időzítették telefonkonferenciájukat. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint Izrael szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is, arra törekszenek, hogy a zsidó állam visszafogottságot tanúsítson az iráni csapást követően.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője a Bloomberg szerint közölte, hogy nem lát okot a feszültség további fokozására. Joe Biden elnök „személyesen” dolgozik diplomáciai eszközökön a feszültségek csillapítása érdekében – mondta az NBC „Meet the Press” című műsorában, órákkal a G7-ek vezetőinek telefonos találkozója előtt. 

Nagyon kevés jutott át, és a kár rendkívül csekély volt

– mondta Kirby az iráni csapásról.

A hírek szerint azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnököt kabinetjének több tagja is kemény válaszlépésre szólított fel az iráni támadás nyomán. Netanjahu törékeny koalícióban kénytelen egyensúlyozni, erős nyomás alatt áll, hogy keményebb álláspontot képviseljen mind Iránnal, mind a Hamásszal szemben.

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter az Otzma Jehudit szélsőjobboldali párt képviselője például azt írta az X-en, hogy Izraelnek 

„megsemmisítő támadásra” van szüksége Irán ellen.

Izrael Katz külügyminiszter a rádióban azt mondta, hogy az iráni földön történő megtorlásra tett fogadalom „továbbra is érvényben van”. Eli Cohen energiaügyi miniszter is hasonlóan nyilatkozott. Katz és Cohen Netanjahu pártjának tagjai.