Közélet

Az izraeli háború 214. napja – Izrael tankokkal hatolt be Rafahba

Annak ellenére, hogy a Hamász pozitív választ adott a tűzszüneti és túszegyezményre, Izrael mégis tankokkal támadta Rafah keleti részét. Izrael állítása szerint ez még nem a Rafah elleni tervezett hadművelet, annak előkészítése még mindig folyamatban van. Az izraeli hadsereg továbbra is kitart amellett, hogy korlátozott hadműveleteket hajtanak végre a városban, nem az elfoglalására készülnek.

Izraeli tankok hatoltak be Rafah keleti részébe hétfőn este palesztin szemtanúk beszámolói szerint. Mintegy két órával a Hamász terrorszervezet tűzszüneti és túszegyezményre adott pozitív válasza után a palesztin média heves lövésekről számolt be, majd az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője is megerősítette, hogy Rafah keleti részén harcok folynak.

Izrael, Hamász, tank, Israel, Army
Izrael tankokkal hatolt be Rafahba / Fotó: AFP

A palesztinok arról számoltak be, hogy 

házakat robbantottak fel Rafah egyik negyedében és az egyiptomi határátkelőhely környékén, valamint harckocsitűz és tüzérségi lövedékek becsapódása hallatszott keletről.

A palesztin tisztviselők értetlenségüket fejezték ki az izraeli hadsereg támadása miatt, mivel szerintük „megállapodás van, és a háborúnak vége”. Előzőleg a szűk izraeli hadikabinet egyhangúlag eldöntötte, hogy Izrael folytatja a hadműveletet Rafahban, és delegációt küld Kairóba folytatni a tűzszüneti és fogolycsere tárgyalásokat a Hamásszal.

A hadikabinet egyhangúlag úgy döntött, hogy Izrael folytatja a rafahi hadműveletet, hogy katonai nyomást gyakoroljon a Hamászra

– közölte a miniszterelnöki hivatal Jeruzsálemben. „Noha a Hamász javaslata messze áll Izrael követeléseitől, Izrael küldöttséget fog küldeni a közvetítőkhöz egy olyan megállapodás feltételeinek kidolgozására, melyek Izrael számára elfogadhatók” – tette hozzá közleményében a hivatal.

Izrael nem tágít a Rafah elleni offenzíva tervétől

A dokumentum szerint még nagyon messze vannak a megegyezéstől, de nem lehet nemet mondani a Hamász válaszára, és ezért delegációt küldenek Kairóba, másrészt tovább folytatják a rafahi művelet előkészületeit. A hadikabinet összehívását Herci Halevi vezérkari főnök és Joáv Galant védelmi miniszter kezdeményezte.

A fegyverszüneti tárgyalásokhoz közel álló amerikai forrás azt közölte: 

Izrael továbbra is támadást tervez Rafahban, de az Egyesült Államok elkötelezte magát annak megállítására. 

„Úgy tűnik, Izrael és Netanjahu nem jóhiszeműen folytatta a tárgyalások végső szakaszát” – közölte. A tárgyalásokon közvetítő William Burns, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója Katarból Egyiptomba utazik, és a korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem utazik Izraelbe.

Az izraeli hadsereg hétfőn a terület elhagyására szólította fel a Rafah keleti részén élő civileket. Bejelentette egyúttal, hogy 

korlátozott műveletre és nem Rafah elfoglalására készül.

Számi Abu Zuhri, a Hamász iszlamista terrorszervezet egyik magasrangú tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy az izraeli hadsereg Rafahban kiadott evakuálási utasítása veszélyes eszkaláció, amely következményekkel fog járni. A Hamász szerint ha Izrael lerohanja a várost, akkor biztosan nem lesz béke.

 

 

15:01

Törökország és Kína is bírálja Izrael Rafah ellen vonulását

Továbbra is kritizálják Izrael Rafah elleni hadműveleti tervét. Törökország múlt héten már megszakított minden Izraellel folytatott kereskedelmet, és továbbra is az ellen küzd, hogy ne vonuljanak be szárazföldi egységek Rafahba. Kína úgyszintén felszólította Izraelt, hagyjon fel a Rafah elleni támadásokkal.

14:36

Az ENSZ újra pénzelné a korábban terrorizmussal megvádolt palesztin segélyszervezetet

Az Európai Unió a nemzetközi közösség minden tagjával együtt arra kéri Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva ötletéről, ugyanis nincsenek biztonságos zónák a Gázai övezet területén, a támadás pedig civilek halálával jár majd – jelentette ki az unió külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden. Josep Borrell, az EU-tagországok nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóját megelőzően újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: itt az ideje az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) finanszírozása újra indításának.

14:21

Megfenyegették a Nemzetközi Büntetőbíróságot amerikai szenátorok

Súlyos szankciókat helyezett kilátásba a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vezető ügyésze, Karim Khan és a szervezet ellen amerikai szenátorok egy csoportja, mely egy áprilisi keltezésű levélben reagált azokra a pletykákra, hogy az ICC nemzetközi elfogatóparancs kiadását fontolgatja Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szemben.

A hétfőn nyilvánosságra került levélben az azt aláíró 12, republikánus szenátor azzal érvel, hogy az ICC a jogos önvédelmet büntetné meg a lépéssel, noha nem lehet morális egyenlőséget tenni a Hamász terrorizmusa és Izrael jogos válasza közé. 

 

Izrael izraeli háború Rafah Hamász hadművelet
Kapcsolódó cikkek