BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábia elismerheti Izraelt – a kétállami megoldásról tárgyalt a trónörökös az amerikaiakkal

A szaúdi trónörökös amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett.

A Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közötti stratégiai megállapodás tervezetéről és Izrael gázai háborújáról egyeztetett a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán és Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója – jelentette vasárnap a szaúdi állami hírügynökség.

Amerika
ellentámadás
Jake Sullivan
Jake Sullivan vasárnap Izraelbe utazik / Fotó: AFP

A szaúdi Dahrán városban tartott találkozón a felek megvitatták a két ország közötti stratégiai megállapodás „majdnem végleges” változatát. Ezek a megállapodások fontos részét képezik Washington azon erőfeszítéseinek, hogy 

Rijád ismerje el Izrael államot, az erőfeszítéseket azonban beárnyékolja a gázai háborúi.  

A közlemény szerint a két fél megvitatta „a palesztin kérdésben mindkét fél által végzett munkát is, hogy hiteles utat találjanak a kétállami megoldás felé, amely megfelel a palesztin nép törekvéseinek és törvényes jogainak”.  
A megbeszéléseken szó esett „a gázai helyzetről, valamint a háború befejezésének szükségességéről és a humanitárius segélyek bejutásának megkönnyítéséről” az Izrael és a Hamász közötti több mint hét hónapja tartó háborúban ostromlott és feldúlt palesztin területre.  
A Fehér Ház szóvivője pénteken közölte, hogy Sullivan szaúd-arábiai megbeszéléseinek középpontjában „kétoldalú és regionális kérdések, köztük a gázai háború”, valamint „a térségben a tartós béke és biztonság megteremtésére tett erőfeszítések” állnak.
Az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálása, a más arab országokkal kötött megállapodások mintájára, Joe Biden amerikai elnök egyik fő diplomáciai célkitűzése.
Cserébe Szaúd-Arábia megerősített biztonsági kapcsolatot követel Washingtonnal, a királyság legfontosabb biztonsági partnerével, amely kijelentette, hogy kész ezt felajánlani, de egyúttal egy palesztin állam létrehozását is kéri, amit Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem akar. Rijád tárgyalásokat folytat a polgári nukleáris program fejlesztéséhez nyújtott támogatásról is.

Jake Sullivan a Fehér Ház tájékoztatása szerint még a nap folyamán Izraelbe utazik, hogy a háborúról tárgyaljon.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.