Jelentősen, 64 százalékról 56 százalékra esett az elmúlt három hónapban annak az esélye, hogy az Egyesült Államok gazdasága recesszióban van vagy belezuhan – derült ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés eredményéből. A National Association of Business Economics (NABE) által az üzleti feltételekről megkérdezettek 53 százaléka véli úgy, hogy a világ legnagyobb gazdasága zsugorodni fog a következő 12 hónapban, 3 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy már recesszióban van. A felmérést január 4. és 11. között végezték hatvan magánvállalat, illetve iparági szervezet megkérdezésével.

A Bitcoin automated teller machine (ATM) at a gas station in Washington, DC, US, on Thursday, Jan. 19, 2023. Bitcoin steadied after snapping a rare 14-day winning streak as a mood of caution supplanted the risk appetite that drove up a variety of assets at the start of the year
A vállalatvezetők sokkal optimistábbak az amerikai gazdaság állapotát illetően.
Fotó: Getty Images

Az amerikai mellett az eurózóna helyzetét is optimistábban ítélik meg a szakértők mostanában, szerintük az utóbbi is elkerüli az idén a recessziót. A véleményük alig egy hónap alatt változott meg: a Consensus Economics decemberi felmérésében még visszaesést jeleztek, a januáriban viszont már 0,1 százalékos bővülést várnak. A elkerülése a Financial Times beszámolója szerint az alacsonyabb energiaáraknak, a vártnál nagyvonalúbb kormányzati támogatásoknak, a meglepően sebesen lassuló inflációnak és a jelzettnél korábbi kínai nyitásnak köszönhető. Az utóbbi a várakozások szerint jókora lökést ad az idén az egész világgazdaságnak.
Múlt héten már a Davosban összegyűlt politikusok, gazdasági és vállalati vezetők is optimistábban nyilatkoztak a kilátásokról, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is jelezte, hogy hamarosan megemeli a világgazdaság növekedési kilátásait. Az Erste azonban hétfő reggeli kommentárjában emlékeztetett, hogy 

miközben a vezetők az Egyesült Államoktól kezdve Magyarországon át az Európai Unióig azt hajtogatják, hogy nem lesz recesszió, az amerikai hozamok továbbra sem ezt mutatják. 

Az egyik nagyon erős indikátor, a tíz- és a kétéves hozamkülönbözet továbbra is mélyen a negatív tartományban van, mínusz 70 bázisponton, amire a 70-es években volt utoljára példa.

 

Szakértők korábban attól tartottak, hogy a világgazdaságban az idén Európa szenvedi el a legnagyobb visszaesést az ukrajnai háború miatt. Pár hete Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója még arról beszélt, hogy 2023-ban „az fele recesszióban lesz”. Tavaly nyáron a szakértők még 90 százalékos esélyt adtak a gazdasági visszaesésnek, ez az arány mára 30 százalék alá esett. A JPMorgan a múlt héten még a közgazdászoknál is optimistább volt, 0,5 százalékra emelte az eurózóna idei növekedési kilátásait, nagyrészt arra alapozva, hogy a földgáz nagykereskedelmi ára az ukrajnai invázió előtti szintre esett vissza. Az amerikai bank azzal számolt előrejelzésében, hogy a gázár megawattóránként 76 euró körül alakul majd, míg korábban ennek a duplájára számítottak. (Egy euró 394,7 forint.)
Sven Jari Stehn, a Goldman Sachs közgazdásza szerint a kínai nyitás jókora lökést ad az európai, különösen a német külkereskedelemnek. Olaf Scholz német kancellár is „meggyőződését” fejezte ki, hogy Európa legnagyobb gazdasága elkerüli a recessziót, és hasonlóképpen vélekedett saját hazája kilátásait illetően Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank kormányzója is. Vannak azonban közgazdászok, akik még nincsenek meggyőzve. Silvia Ardagna, a Barclays Bank közgazdásza szerint ugyan lehetséges, hogy 

a visszaesés nem lesz olyan mély, mint korábban gondoltuk, de az eurózóna gazdasága így is zsugorodni fog két negyedéven keresztül, ami kimeríti a technikai recesszió fogalmát.

Andrew Kenningham, a Capital Economics vezető európai közgazdásza pedig arra figyelmeztetett, hogy az Európai Központi Bank (EKB) agresszív kamatemelései miatt gyengébb lehet a talpra állás üteme.

BERLIN, GERMANY - JUNE 15: A shopper returns a shopping cart after buying groceries at a Lidl discount supermarket on June 15, 2022 in Berlin, Germany. Inflation has skyrocketed in Germany since Russia's February military invasion of Ukraine. Analysts attribute the sharp rise in food prices to rising fuel and fertilizer costs, which have hit the agriculture sector acutely
A német kancellár biztos benne, hogy idén nem zsugorodik majd Európa legnagyobb gazdasága.
Fotó: Getty Images

Christine Lagarde, az EKB elnöke Davosban jelezte, hogy a februári és a márciusi ülésen is 50 százalékkal emelik majd a betéti kamatlábat, amely tavaly június óta már 2,5 százalékponttal, 2 százalékra ugrott. Ez olyan ütemű szigorítás, amilyet az euróövezet gazdaságai korábban még nem tapasztaltak. 

Az eurózóna gazdasága elkerülheti a recessziót, de a kamatlábaknak talán hosszabb ideig magasnak kell maradniuk. Úgy tűnik, hogy a legrosszabb esetben enyhe recesszió következhet be, de ezt gyenge fellendülés fogja követni

– mondta ezzel kapcsolatban Kenningham.