A világ hetedik és az eurózóna második legnagyobb gazdasága valószínűleg mérsékelten bővült 2022 utolsó negyedévében, ugyanis az októberi finomítósztrájkok és az atomerőművek felújítási munkáinak a befejezése után nőtt az üzleti aktivitás – derült ki a Banque de France 8500 vállalat körében végzett felméréséből.

A photograph shows the Golfech EDF nuclear plant  at night from Dunes, southwestern France on January 3, 2023.
Az atomreaktorok újbóli munkába állása segítette a gazdaságot.
Fotó: AFP

A jegybank szerdán nyilvánosságra hozott, szokásos havi jelentése szerint a 0,1 százalékkal bővülhetett a tavalyi utolsó három hónapban az előző negyedévhez képest; a statisztikai hivatal (INSEE) január 31-én adja ki az első becslését erről az időszakról. A francia GDP tavaly az első negyedévben még 0,2 százalékkal zsugorodott, aztán 0,5, majd 0,2 százalékkal bővült.
A cégek beszámolója szerint tovább enyhültek az ellátási láncok zavarai, decemberben már csak a megkérdezett iparvállalatok 41 százaléka szembesült ilyen problémákkal, míg tavaly áprilisban ez az arány rekordot jelentő 64 százalék volt. A bizonytalanságot mérő havi mutató is enyhén csökkent, és a vállalatok készpénzállománya stabilizálódott. 
A cégek számára változatlanul a képzett munkaerő hiánya a legfőbb gond, 53 százalék szembesül vele, alig 1 százalékponttal kevesebb, mint novemberben. Bár az inflációs nyomás csökkent az elmúlt hónapokban, a válaszadó vállalatok nagyobb mértékű áremeléseket terveztek januárra, mint általában az év elején. A felmérés szerint az iparvállalatoknak a 37, az építőipariaknak az 50, a szolgáltató szektorban működőknek a 33 százaléka készült januári áremelésre.

(FILES) In this file photo taken on January 22, 2021, a pedestrian walks past an advertisement indicating discounts in a shop, during the winter sales, in Rennes, northwestern France. - France's 2023 winter sales begin on January 11 and run through February 7, 2023.
Jobbak a kilátások, mint szeptemberben hitték.
Fotó: AFP

Optimista a francia gazdaság helyzetét illetően Francois Villeroy de Galhau, a jegybank első embere, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja is. A Radio Classique adónak adott szerdai interjúban úgy fogalmazott, hogy 

a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult, mint várták, és elkerülhető a „kemény landolás” vagy súlyos amitől még szeptemberben tartottak. 

Azt azonban elismerte, hogy az üzleti aktivitás lassul, a növekedési ütem kicsi lesz. „A gazdaságunk valójában egészségesebb, mint a kollektív szellem” – fogalmazott.
Az eurózóna második legnagyobb gazdaságának állapotáról kiadott jelentés a Bloomberg értékelése szerint újabb jele annak, hogy 2023 talán mégsem lesz olyan rossz év, mint vártuk. A héten a Goldman Sachs javította az előrejelzését, már nem vár recessziót az eurózónában.