Megjelentek szerdán az S&P Global legfrissebb, 2022 decemberére vonatkozó adatai az eurózóna nagyobb gazdaságaira és azok átlagára vonatkozó szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexek (BMI).

Incident Response Assistance Solution. Service Team of Data Center Help Desk helping with a customer for technical problems and resolving.  Incident Response Assistance Solution. Service Team of Data Center Help Desk helping with a customer for technical problems and resolving. Customer Satisfaction and Feedback.Customer Satisfaction and Feedback.
Az eurózóna szolgáltatóipari BMI-je decemberben alulról súrolta az 50 pontot.
Fotó: Nitat Termmee / Getty Images

Az S&P Global eurózónára vonatkozó indexe tavaly decemberben 49,8-re javult a novemberi 48,5-es értékkel szemben, és meghaladta az előzetes 49,1-es várakozást. A frissen létrehozott munkahelyek száma a korábban látott 20 hónapos mélypontról emelkedni kezdett – mutatott rá a Reuters. Az év utolsó hónapjában a szolgáltatói szegmens bekerülési költségei és az értékesítési áraik egyaránt jelentősen emelkedtek. 

Az üzleti bizalom négyhavi csúcsra emelkedett, de továbbra is alacsony szinten maradt.

Habár a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit beszerzésimenedzser-index az 50 pontos határérték közelébe emelkedett, még mindig az alatt maradt. Az indexek 50 pont feletti értékei az aktivitás fellendülésére, az az alatti értékek pedig a irányába való elmozdulásra utalnak. Fontos megjegyezni azt is, hogy a decemberi végleges adatokat az ünnepi szezon miatt a szokásosnál korábban állították össze.

Az eurózóna gazdasági aktivitását mutató – ipari és szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexeit tartalmazó –, S&P Global összesített és végleges mutatója a novemberi 47,8 pontról 49,3 pontra növekedett. Eszerint a zóna üzleti aktivitása kevésbé zsugorodott, mint előzetesen becsülték (48,8 pont). Ennek oka, hogy tavaly év végén az inflációs nyomás enyhült. 

 

Az euróövezet gazdasága decemberben tovább romlott, de a visszaesés erőssége már a második egymást követő hónapban mérséklődött, ami arra utal, hogy a gazdaság zsugorodása enyhébb lehet az eredetileg vártnál. Azonban

kevés jel utal arra, hogy az euróövezet gazdasága egyhamar visszatérhet az érdemi és stabil növekedéshez

– mondta Joe Hayes, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

A magas és a gazdasági bizonytalanság miatt decemberben tovább folytatódott a német szolgáltatási szektor visszaesése. A kilátások viszont javultak, az S&P Global végleges szolgáltatási beszerzési menedzserindexe 49,2 pontra emelkedett a novemberi 46,1-ről. A végleges adat kissé meghaladta a 49 pontra vonatkozó előzetes becslést is.

Phil Smith, az S&P Global gazdasági igazgatóhelyettese szerint a németországi infláció már túljutott a csúcspontján, bár az még mindig magas szinten van. A visszaesés veszített lendületéből, a feldolgozóipari termelés pedig év végén lassabban csökkent. Ez a kettő reményt ad arra, hogy az esetleges német recesszió enyhébb lesz, mint amitől korábban tartottak – idézte Smitht a Reuters.

A német összesített index – amely a szolgáltatási és a feldolgozóipari ágazatot is magában foglalja – decemberben 49 pontra emelkedett a novemberi 46,3-ről, kissé meghaladja a 48,9-es becslést. December volt a hatodik egymást követő hónap, amikor az érték a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50-es határ alá került.

Franciaország, Spanyolország és Olaszország szolgáltatási beszerzési indexei is felfelé ívelő pályára álltak. 

A franciáké a várnál jobban teljesített: a novemberi 49,3 pontról decemberre 49,5-re emelkedett, míg az előzetes becslés 48,1 pontra történő visszaesést mutatott. Hasonló tendencia mutatkozott meg az olasz adatokban is. A novemberi 49,5 pontról, 49,9-re emelkedett, az előzetes érték pedig 46,5 volt.

A spanyolok BMI-mutatója azonban már gazdasági növekedést vetít előre: a novemberi 51,2 pontról decemberre 51,6-re növekedett, az előzetes adat pedig 48,3 volt.

A feldolgozóipari aktivitást mutató beszerzésimenedzser-indexekről részletesen is írtunk.