A davosi Világgazdasági Fórum egyik legfontosabb témája volt a kínai zéró tolerancia politikájának lezárása, a határok megnyitása. A CNBC összefoglalója szerint egyelőre ez a pekingi lépés tűnik a 2023-as év legfontosabb gazdasági eseményének, a befektetők és vállalatvezetők izgatottan várják, hogy új üzleteket kössenek a világ második legnagyobb gazdaságával.

CHINA-HEBEI-PINGXIANG-BICYCLES-PRODUCTION (CN) (221227) -- PINGXIANG, Dec. 27, 2022 (Xinhua) -- Workers are seen busy on a production line at a factory of a bicycle and baby stroller manufacturer in Pingxiang County, north China's Hebei Province, Dec. 27, 2022. As the end of the year approaches, bicycle and baby stroller manufacturers in Pingxiang County of Hebei Province have stepped up production to guarantee the completion of orders from domestic and foreign customers. In recent years, Pingxiang County has been constantly promoting the high-quality development of bicycle and baby stroller manufacturing industry and actively snatching overseas market share. Its productions have been exported to over sixty countries and regions including Russia, Spain and Malaysia. (Xinhua/Mu Yu) (Photo by Mou Yu / XINHUA / Xinhua via AFP)
A kínai gazdaság számára remek év lehet az idei.
Fotó: Mou Jü / AFP

Egyre erőteljesebbek azonban az aggódó hangok is, hogy mit jelent a kínai nyitás az és a megélhetési válság szempontjából a világ más részein. 

Ha erősödni kezd a kínai kereslet az árucikkek iránt, akkor ez nagyobb nyomást gyakorol az olyan nyersanyagok árára, mint a földgáz, ami fontos kérdés Európában. Ha nő a földgázigény Kínában, mert a gyáraknak és a háztartásoknak több áramra van szükségük, akkor ez problémát okoz Európának, mert ugyanazon a piacon versenyeznek az energiahordozóért

– nyilatkozta a portálnak Raguram Radzsan, az indiai jegybank korábbi kormányzója. „Szóval Kína nyitása összességében jó hír, de potenciálisan lehet inflációs hatása” – foglalta össze. Ugyanez igaz az olajra és az európai, azon belül a magyar üzemanyagárra.
A Nemzetközi Energiaügynökség is figyelmeztette az európai cégeket, hogy az idén magasabb földgázárakkal számolhatnak, mert nagyobb lesz a verseny. 

Tavaly az infláció jelentette a legnagyobb fejfájást az európai fogyasztóknak, és azt nagyrészt a magas energiaárak hajtották. Hasonlóan éleződik a harc az alapanyagokért is, ami Felix Sutter, a Svájci–Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke szerint azt jelenti, hogy hiába lassul most az infláció, az árnyomás várhatóan nő, legkésőbb a harmadik negyedévben.

A külföldi befektetők lázasan vásárolják a kínai részvényeket.
Fotó: Nicolas Asfouri / AFP

Ha az aggodalom valósnak bizonyul, akkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve arra kényszerülhet, hogy a tervezettnél hosszabb ideig folytassa a kamatemelési ciklusát. „Véleményünk szerint a megerősödő Kína növeli a konokul agresszív Fed esélyét” – írta 2023-as előrejelzésében Tavis McCourt, a Raymond James amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató tőkepiaci stratégája. 

„Kína mindenből többet és többet igényel, és ha elegendő keresletet teremt ahhoz, hogy a nyersanyagárak ismét megközelítsék a tavaly tavaszi magas szintjüket, azzal sokkal törékenyebbé teszi az infláció terén eddig elért eredményeket” – tette hozzá.
Bár a kínai gazdaság mindössze 3 százalékkal, 1976 óta a második legalacsonyabb ütemben bővült tavaly, a friss havi adatok reményt adnak arra, hogy az idei felpattanás a vártnál gyorsabb lesz. Erre számít többek között José Vinals, a Standard Chartered brit-hongkongi bank elnöke, aki szerint Kínának nagyon jó éve lesz az idei, és meglepetést fog okozni. 

A kínai gazdaság ötödik sebességbe kapcsol, és ez nagyon fontos a világ többi része számára

– nyilatkozta Viñals Davosban a CNBC-nek.

Zhengzhou East Railway Station sees peak of passenger flow Zhengzhou East Railway Station sees the peak of passenger flow before the Spring Festival in Zhengzhou City, central China's Henan Province, 20 January, 2023. (Photo by stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
Százmilliók indulnak útnak a nagyvárosokból vidékre, és hurcolják magukkal a koronavírust.
Fotó: AFP

A holdújév hivatalos kezdete előtti utolsó kereskedési napot jól is zárták a kínai tőzsdék, a blue chipek CSI 300 indexe 0,6 százalékkal, öthavi csúcs közelébe erősödött, a Sanghai Composite Index 0,8, a hongkongi Hang Seng 1,8, a Hang Seng China Enterprises Index 2,3 százalékkal emelkedett pénteken.

A Reuters tudósítása szerint külföldi befektetők nettó 9200 milliárd jüan (1,36 milliárd dollár) értékben táraztak be a kínai részvényekből, és a bevásárlási láz immár egymást követő 13. napja nem csillapodik annak köszönhetően, hogy közegészségügyi illetékesek szerint Kína túljutott a mostani járványhullám csúcsán. 

A hatóságok igyekeznek kisebbíteni a holdújév várható hatását is a pandémiára, pedig százmilliók kelnek útra, hogy három év után meglátogassák a családjukat, és viszik magukkal a vírust is. Az állami sajtó Szun Csun-lan miniszterelnök-helyettest idézte, aki szerint a járvány az országban jelenleg viszonylag alacsony szintű, a kórházban ápoltak száma fokozatosan csökken.