Károkat okozna a gazdaságnak, ha nem csatlakozna több ultraortodox férfi a hadsereghez, figyelmeztetett vasárnap az izraeli jegybank. A kérdés szakadáshoz vezetett Benjamin Netanjahu kormányában. a Bank of Israel hétvégén kiadott éves jelentésében hangsúlyozta, hogy milyen terhet jelent a gazdaság számára a Hamász ellen folytatott háború, mivel megnőtt a szolgálatban töltött idő a sorkatonák és a tartalékosok körében is.

Az ultraortodox zsidóknak nem kell a hadseeegben szolgálni / Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP

Rontja a katonák gazdasági teljesítményét, valamint a házastársak foglalkoztatását. „Ahogy a katonai szolgálat terhei egyre több katona között oszlanak meg, úgy csökken az egyes katonákra és a gazdaságra gyakorolt összesített hatás is” – írta jelentésében a jegybank.

A katonai állomány körének kiterjesztése az ultraortodox lakosságra.... ezért lehetővé teszi a növekvő védelmi igények kielégítését, miközben mérsékli a személyi állományra és a gazdaságra gyakorolt hatást

– idézte a Reuters a dokumentumot.

Netanjahu kormánya februárban közölte, hogy keresni fogja a módját annak, hogy megszüntesse az ultraortodox zsidók számára a katonai szolgálat alóli mentességet, amely Izrael 1948-as megalapítása óta létezik, hogy a háborús terhek igazságosabban oszoljanak meg a társadalomban.

A döntés azonban visszatetszést váltott ki az ultraortodox zsidó pártok részéről, és szakadást okozott a koalícióban.

Koehler welcomes Netanjahu in Berlin
Benjamin Netanjahu az utolsó pillanatban halasztást kért a legfelsőbb bíróságtól / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A kormánynak vasárnapig kellett volna előállnia a kérdést megoldó jogszabályokkal, de Netanjahu az utolsó pillanatban 30 napos halasztást kért a Legfelsőbb Bíróságtól.

A jegybank szerint a gyorsan növekvő ultraortodox népesség jelenleg a gazdaság hét százalékát emészti fel, de 40 év múlva ez az arány már 25 százalékra emelkedik. Az ultraortodox férfiaknak csak 55 százaléka dolgozik, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor Izrael 2065-re a hat százalékpontot veszít, miközben az adóterhek megugranak.

Amir Jaron, a Bank of Israel kormányzója azt is elmondta, hogy 

a költségvetési fegyelem fenntartása érdekében az éves védelmi kiadások növelésének tervét a polgári kiadások csökkentésével kell ellensúlyozni,

 hogy legalább megakadályozzák az államadósság GDP-hez viszonyított arányának tartós növekedését.

A törvényhozók ebben a hónapban jóváhagyták a 2024-es módosított költségvetést, amely több tízmilliárd sékelt tett hozzá a háború finanszírozásához, miközben Izrael a jövőben évente mintegy 20 milliárd sékelt kíván a védelemre fordítani. (Egy sékel 98,9 forint.)