BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 147. napja – Az ultraortodox zsidókat is behívná katonának Netanjahu

ISRAEL. JERUSALEM. UNESCO WORLD HERITAGE SITE. JEWISH DISTRICT ON OLD CITY (Photo by LEBOUCHER-ANA / ONLY WORLD / Only France via AFP)
Összefoglaló:

Az izraeli kormány módot fog találni arra, hogy felszámolja az ország szélsőségesen vallásos ultraortodox lakóinak mentességét a kötelező katonai szolgálat alól – közölte csütörtökön Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök.

Az izraeli legfelsőbb bíróság 2018-ban törölte el azt a törvényt, mely mentességet biztosított az ultraortodox zsidóknak a katonai szolgálat alól, mondván, a katonai szolgálat kötelezettségében az egész társadalomnak osztoznia kell.

ISRAEL. JERUSALEM. UNESCO WORLD HERITAGE SITE. JEWISH DISTRICT ON OLD CITY (Photo by LEBOUCHER-ANA / ONLY WORLD / Only France via AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli törvényhozás azonban azóta sem tudta rendezni a kérdést, és márciusban lejár a kötelező sorozást vallási fanatikusok részére felfüggesztő rendelete – írja a Reuters. Ugyanakkor Netanjahu csak az ultraortodox pártok támogatásának köszönheti szűk parlamenti többségét, akik a koalícióban maradás feltételeként szabták a sorozás alól való mentességet.

Netanjahu feltehetően a hadügyminisztere ígéretére reagált, mely szerint megvétózza a törvényt, mely lehetővé tenné a mentesség fenntartását, amennyiben a kormány nem jut olyan megállapodásra, ami utat nyit a vallásos zsidók besorozására. Joáv Gallant szerint 

elismerik és támogatják azokat, akik a zsidó szent szövegek tanulmányozására áldozzák az életüket, ám fizikai létezés nélkül spirituális létezés sincs.

Az ultraortodoxok mentessége régóta kelt feszültséget az izraeli társadalomban, amit a Gázában dúló háború csak tovább tüzelt. Ráadásul a katonai szolgálat alól mentességet élvező csoport nem kimondottan a megbékélés híve a palesztinokkal. A csoport az izraeli társadalom 13 százalékát adja, ami azonban 2035-re 19 százalékra nőhet a körükben jellemző magas születésszám miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.