Közélet

Az izraeli háború 147. napja – Az ultraortodox zsidókat is behívná katonának Netanjahu

A katonai szolgálat alól felmentett csoport pártjai nélkül azonban nincs többsége Netanjahu kormányának.

Az izraeli kormány módot fog találni arra, hogy felszámolja az ország szélsőségesen vallásos ultraortodox lakóinak mentességét a kötelező katonai szolgálat alól – közölte csütörtökön Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök.

Az izraeli legfelsőbb bíróság 2018-ban törölte el azt a törvényt, mely mentességet biztosított az ultraortodox zsidóknak a katonai szolgálat alól, mondván, a katonai szolgálat kötelezettségében az egész társadalomnak osztoznia kell.

ISRAEL. JERUSALEM. UNESCO WORLD HERITAGE SITE. JEWISH DISTRICT ON OLD CITY (Photo by LEBOUCHER-ANA / ONLY WORLD / Only France via AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli törvényhozás azonban azóta sem tudta rendezni a kérdést, és márciusban lejár a kötelező sorozást vallási fanatikusok részére felfüggesztő rendelete – írja a Reuters. Ugyanakkor Netanjahu csak az ultraortodox pártok támogatásának köszönheti szűk parlamenti többségét, akik a koalícióban maradás feltételeként szabták a sorozás alól való mentességet.

Netanjahu feltehetően a hadügyminisztere ígéretére reagált, mely szerint megvétózza a törvényt, mely lehetővé tenné a mentesség fenntartását, amennyiben a kormány nem jut olyan megállapodásra, ami utat nyit a vallásos zsidók besorozására. Joáv Gallant szerint 

elismerik és támogatják azokat, akik a zsidó szent szövegek tanulmányozására áldozzák az életüket, ám fizikai létezés nélkül spirituális létezés sincs.

Az ultraortodoxok mentessége régóta kelt feszültséget az izraeli társadalomban, amit a Gázában dúló háború csak tovább tüzelt. Ráadásul a katonai szolgálat alól mentességet élvező csoport nem kimondottan a megbékélés híve a palesztinokkal. A csoport az izraeli társadalom 13 százalékát adja, ami azonban 2035-re 19 százalékra nőhet a körükben jellemző magas születésszám miatt.

16:39

Erdogan: a globális rend összeomlott

Többtucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül csütörtökön. Az amerikai vezetés vizsgálja az incidenst és kiemelte, hogy ez is azt bizonyítja, hogy nem jut elég segély a helyieknek.

16:37

Washington vizsgálja a gázai tömeges halálesetet

Többtucatnyian meghaltak és több százan megsebesültek Gázavárosban humanitárius segélyre váró palesztinok közül csütörtökön. Az amerikai vezetés vizsgálja az incidenst és kiemelte, hogy ez is azt bizonyítja, hogy nem jut elég segély a helyieknek.

izraeli háború Benjamin Netanjahu mentesség
Kapcsolódó cikkek