Közélet

Az ultraortodox zsidók továbbra sem harcolnának Izraelért

Az izraeli társadalom egyre kevésbé fogadja el a gyorsan növekvő vallási közösség mentességét a sorozás alól. Az ultraortodoxok attól is tartanak, hogy gyengülne az identitásuk, ha a hadseregben más nézetekkel is találkoznának.

Továbbra is ellenállnak azoknak a törekvéseknek az ultraortodox zsidók pártjai, melyek megszüntetnék mentességüket a katonai szolgálat alól, ami Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök parlamenti többségét is veszélybe sodorhatja.

Sorozás ellen tiltakozó Haredi zsidók / Fotó: Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az izraeli kormánynak március 31-ig kellett volna megoldást találnia az évtizedek óta tartó problémára, ám Netanjahu az utolsó pillanatban 30 nap haladékot kért az ország legfelsőbb bíróságától, amit meg is kapott. Ugyanakkor a testület arról is döntött, hogy 

időközben felfüggesztik az állami támogatások folyósítását azon vallási tanulók számára, akik amúgy sorkötelesek lennének.

Az ultraortodox Haredi közösség még 1948-ban, Izrael megalakulásakor kapott mentességet a katonai szolgálat alól David Ben-Gurion miniszterelnöktől, remélve, hogy sikerül megőrizni a zsidóság tradícióit. Ám a kezdetben 400 főnek biztosított mentesség a közösségben uralkodó magas születésszám mellett egyre nagyobb problémává vált, hiszen ma már az izraeli társadalom 13 százaléka része ezen vallási közösségnek, ami 40 éven belül elérheti az a társadalom harmadát.

A vallási fanatikusok azért sem szeretnék, ha katonai szolgálatra köteleznék őket, mert attól tartanak, hogy az a következő generációk identitását rombolná. A Haredik ugyanis gyakran élnek elszigetelt negyedekben, ahol életüket a vallásnak szentelik. 

Sok férfi a közösségen belül ezért nem is dolgozik, hanem inkább adományokból, állami segélyekből és dolgozó felesége béréből él.

Ez pedig a közösség bővülésével egyre inkább szúrja a szekuláris izraeliek szemét, akik nem kapnak felmentést a katonai szolgálat vagy a munka alól – írja a Reuters. A Hamász elleni háborút egzisztenciális harcként megélő izraeli társadalom többsége ezért szeretné elérni a mentesség eltörlését.

Netanjahu így kutyaszorítóba került, hiszen két Haredi párt is része a kormánykoalíciónak, melyek távozása esetén új választásokat írnának ki, melyet szinte biztosan elvesztene. Az ultraortodox pártok jelezték, hogy megtámadják a legfelsőbb bíróság döntését, ám a kormányból való kilépés szándékát nem említették.

 

izraeli háború ultraortodox Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek