Partneri kapcsolatra lépett a mesterséges intelligenciában (MI) rejlő lehetőségek kiaknázására az Nvidia és a távközlésben, a tömegkommunikációban, valamint az energetikában is érdekelt indiai óriásvállalat, a Reliance. Utóbbi MI alkalmazásokat és szolgáltatásokat fejleszt az ügyfeleinek, amihez az Nvidia fogja biztosítani a csipeket. A partnerség révén a cég hozzáfér az Nvidia Hopper grafikus gyorsítókhoz.

Vaishali,india-february,4:,View,Of,Reliancegas,Station,Sign,On,February,4,2020
Fotó: Shutterstock

A Reuters arról ír, hogy a dél-ázsiai ország egy másik konglomerátuma, a Tata is hasonló bejelentésre készül. Az elemzők szerint a megállapodás segíthet például az adatok elemzésében, így az érintettek jobb ajánlatokat tehetnek az ügyfeleknek, de chatbotok fejlesztéséhez is használhatók lesznek az Nvidia eszközei. 

A ChatGPT bemutatása után felerősödött az MI körüli felhajtás, ami felkeltette a riválisok érdeklődését is. Rengeteg cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, de van orosz és kínai chatbot is. A technológia iránt a közel-keleti olajmonarchiák is érdeklődnek, így várható volt, hogy a világ legnépesebb országa sem marad ki. 

A technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei az Nvidia GPU-i lettek. A cég napjainkban a gépi tanulás globális piacának több mint 95 százalékát uralja, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják az MI-szoftvereiket.

Az Nvidia, mint a mesterséges intelligencia működéséhez szükséges videókártyák fő gyártója, vállalati érték tekintetében is szinte felfoghatatlanul nagyot ugrott és nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai céget számláló elitklubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti. 

Tömegesen indítja el az MI-alkalmazásait a kínai Baidu

Sorra jelennek meg a kínai ChatGPT-klónok, miután a kormány rábólintott, hogy a lakosság is hozzáférjen a programokhoz. A Baidu technológiai óriás több mint tíz új, mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást jelentett be, alig néhány nappal azután, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tette a ChatGPT-rivális Ernie botot.