A kínai Baidu technológiai óriás kedden több mint tíz új, mesterséges intelligencián (MI) alapuló alkalmazást jelentett be, alig néhány nappal azután, hogy a a nagyközönség számára is elérhetővé tette a ChatGPT-rivális Ernie botot – írta a CNBC.

The company logo is displayed at Baidu's headquarters in Beijing on September 6, 2022. (Photo by Jade GAO / AFP)
Fotó: AFP

Augusztus 31-én a Baidu kiadta a hónapok óta reklámozott és már csak kormányzati jóváhagyásra váró MI-aszisztensét, az Ernie botot. A vállalat adatai szerint az alkalmazás, amely képes a szövegalkotásra és a fordításra, valamint a tartalomgyártásra, mindössze pár nap alatt elérte a 6 millió felhasználót, és több független szakértő szerint is hasonló képességekkel rendelkezik, mint a ChatGPT, a rivális amerikai OpenAI szoftvere.

A kínai tech óriás azonban nem elégszik meg az első mesterséges intelligenciájuk sikerével, és pár nappal később tíz új ilyen programot jelentett be, amelyeket a közeljövőben fog nyilvánosságra hozni.

A kedden bejelentett rendszerek közül az egyik teljes termékbemutatót kapott: a WPS AI, egy generatív szövegszerkesztő alkalmazás, amelyet a sanghaji Kingsoft Office fejlesztett ki. A vállalat közleménye szerint a program a Baidu saját felhőalkalmazásán, a Qianfanon keresztül a teljes internethez hozzá fog férni, hogy szélesebb körű adatfelhasználással és naprakész információkkal segítse a felhasználók munkáját.

A cég hamarosan megjelenő MI-rendszerei a többi között a forgalomirányításban, a pénzügyi kutatásban, a részvénypiacok használatában vagy akár a bányák logisztikájában is segíthetnének.

Új riválisokat kap a ChatGPT: jönnek a kínai chatbotok

Kínában mintegy tucatnyi vállalat kapott engedélyt, hogy a nyilvánosságnak is elérhetővé tegye saját fejlesztésű chatbotját. A hatósági jóváhagyás jelentős mérföldkőnek számít Kína egyre jobban fejlődő MI-iparában.

A kínai tech szektor MI-lázban ég, és egyre több vállalat jelenti be, hogy hamarosan saját termékekkel fog belépni a piacra, miután a kormány engedélyezte, hogy a programjaikat a lakosság számára is elérhetővé tegyék.

Jelenleg több mint 70 nagy nyelvimodell-alapú MI működik Kínában, amelyek közül a legtöbb a következő hónapokban elérhetővé válik. A hazai mesterséges intelligenciák hamarosan világelsők lesznek, és a kormánnyal szorosan együttműködünk, hogy ezek biztonságosak legyenek

– nyilatkozta kedden Robin Li, a Baidu vezérigazgatója.