Négy kínai technológiai cég a kormány jóváhagyását követően a nyilvánosságnak is elérhetővé tette a saját chatbotját. Közülük a legjelentősebb a kínai Google, a Baidu Ernie Bot nevű megoldása, amely az Apple App Store-ban az ingyenes alkalmazások kategóriában az élre került a távol-keleti országban. A SenseTime SenseChat névre keresztelt eszközét is bárki kipróbálhatja mostantól.

Ernie,Ai,Bot,Logo,Seen,On,Smartphone,Screen,And,Baidu
Fotó: Shutterstock

Két mesterséges intellegenciával (MI) foglalkozó kisebb startup, a Baichuan Intelligent Technology és a Zhipu AI szintén hasonló bejelentést tett. A kínai média arról számolt be, hogy tizenegy vállalat kapott engedélyt a kormánytól, köztük a TikTokot tulajdonló ByteDance és a Tencent, azonban egyikük sem reagált a Reuters megkeresésére. Azt még nem tudni, hogy az Alibaba megkapta-e a szükséges engedélyeket.

Az Alibaba Cloud szóvivője annyit árult el a hírügynökségnek, hogy a cég befejezte a Tongyi Qianwen nevű mesterséges intelligencia fejlesztését, és beadták a kérelmet az illetékes hivatalnak. A Kínai Tudományos Akadémia szintén elnyerte a kormány áldását TaiChu nevű szolgáltatására, de egy, az ügyet ismerő személy szerint a TaiChu még nem lesz nyilvános. A világ második legnépesebb országában egyetlen vállalat sem vezethet be MI-szolgáltatást megfelelő engedélyek nélkül.

Az ágazatra vonatkozó szabályok jóval szigorúbbak, mint az Európában felvázolt tervek, ugyanakkor Peking több praktikus intézkedést is kidolgozott. A mostani hatósági jóváhagyások jelentős mérföldkőnek számítanak Kína egyre jobban fejlődő MI-iparának. Az érintettek az ChatGPT debütálása óta dollármilliárdokat fektettek olyan chatbotok kifejlesztésébe, amelyek képesek felvenni a versenyt az amerikai és az európai cégek megoldásaival.

Peking az elmúlt hónapban felgyorsította a mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalatok támogatására irányuló erőfeszítéseket, mivel a technológia egyre inkább az Egyesült Államokkal folytatott geopolitikai versengés középpontjába kerül. A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít.  Tud dalokat komponálni, recepteket, 

e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, de van orosz chatbot is. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák, az biztos, hogy számtalan iparágban hoz változást.

A milliárd dolláros bevételt is elérheti a ChatGPT fejlesztője

Az OpenAI, a ChatGPT fejlesztője jó úton halad ahhoz, hogy a következő 12 hónapban több mint egymilliárd dollár bevételt termeljen a mesterségesintelligencia- (MI) szoftverek és az ezekhez szükséges számítási programok értékesítéséből. Pár hónappal ezelőtt az OpenAI 200 millió dolláros bevételre számított idén – a legnagyobb MI-rendszerük, a ChatGPT sikere azonban a megtöbbszörözte a vállalat eladásait.