Tavaly 36 százalékkal több magyar látogatott Szlovákiába, mint 2022-ben, bár ez még mindig 7 százalékkal elmarad a 2019-es eredménytől tájékoztatta a Világgazdaságot a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Sona Jelínková.

Szlovákia
Donovalyban minden második vendég magyar volt idén télen / Fotó: V_Lisovoy

 

Szlovákia: a kereslet növekedését a szállások, az ételek és szolgáltatások kedvező ára magyarázza

A világméretű utazási láz jótékony hatása a szlovákiai magyar turizmusban is jól látható, 2024 első két hónapjában a magyar vendégek száma 9,1 százalékkal, a magyar vendégéjszakáké pedig 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét.

A januári és februári forgalom növekedését a síturizmus táplálja, a kereslet növekedését pedig a szállások, az ételek és a szolgáltatások kedvező ára magyarázza.

Új generáció tanul síelni, sok magyar oktató és jó árak, sok attrakció és egyre több program várja a magyar családokat Szlovákiában

– mondja Sona Jelínková, hozzátéve: mindez együttesen éppen elég ok arra, hogy a szlovákoknál drágább osztrák síparadicsomok helyett Donovalyba, Chopokra, Tátralomnicra, azaz az Alacsony- és a Magas-Tátra szlovákiai lejtőire szavazzanak a téli sportok kedvelői.

Idén télen a Donovalyba érkezők 50 százaléka magyar volt

–  tudtuk meg.

A magyar turisták Szlovákiában a  legtöbb vendégéjszakát tavaly februárban (12 százalék), a legkevesebbet novemberben (5 százalék) töltötték el. A látogatószám is hasonlóan alakult: a legmagasabb februárban (11 százalék), a legalacsonyabb novemberben (6 százalék) volt. Magyarország a Szlovákiába érkező külföldi látogatók összes vendégéjszakájának átlagosan 4-5 százalékát teszi ki, a küldőpiacok közül stabilan a negyedik legnagyobbnak számít. 

Slovakia, Bratislava, the historic center and Michalska street (Photo by MATTES René / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Pozsony alig kétórányi vonatozással elérhető, a régió nem véletlenül nagyon népszerű a magyarok körében / Fotó: AFP

A Szlovákiába látogató magyarok 

  • több mint 243 ezer vendégéjszakát töltöttek el 2023-ban, 
  • ami a 2018-as forgalmat már meghaladta, 
  • de a 2019-es rekordévitől még majdnem 20 ezerrel kevesebb volt. 

A látványos növekedést hozó évkezdet jó esély arra, hogy immár a Covid által megakasztott növekedési pályára visszatérve, az akkori eredményeket túlszárnyalja mind a magyar vendégek, mind a magyar vendégéjszakák száma. 

A síszezont a túraszezon váltja: a tátrai túrák mellett a városlátogatások is rendkívül népszerűek és egyre többeket vonzanak. 

A magyar látogatók leggyakrabban a Presov, azaz Eperjesi és a Pozsonyi régióba mennek, legkevésbé a Trencséni régió vonzó számukra.

Szlovákia, Chopok
Chopok: síszezon után jön a túraszezon / Fotó: Hans Lucas via AFP

Szlovákia közel van és biztonságos, emellett nagyon fontos vonzerő honfitársaink számára, hogy 400-500 ezer magyar él ott így a Csallóköztől a Magas-Tátráig mindenhol találnak magyar idegenvezetőt, étlapot és magyar nyelvű turisztikai tájékoztatókat összegezte Sona Jelínková.

A turisztikai szakértő elmondta, hogy a szlovákokat is meg kellett tanítani arra, hogy nyissanak Magyarország felé.

Rengeteg apró gyémánt van abban az ékszerdobozban, amit ma Szlovákiának hívunk – fogalmazott a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti vezetője.

Hatszáz kilométernyi túraútvonal vár mindenkit a Magas-Tátrában

Naponta 20 ezren keresik fel főszezonban a Magas-Tátra túraútvonalait, ahol több mint 600 kilométer hosszan húzódnak a különböző nehézségű szakaszok. A világ legkisebb magashegysége egyre több magyar kirándulót vonz, a növekvő turistaforgalmat infrastrukturális beruházásokkal is igyekeznek kiszolgálni a szlovákiai vendéglátók.