Elkezdődött a nyári szezon a Magas-Tátrában, ahol a síszezon után, hagyományosan június közepén nyitják meg azokat a túraútvonalakat, amelyeken keresztül biztonsággal bejárható a világ legkisebb magashegységét keresztül-kasul hálózó 600 kilométer.

Tátra Szolvákia
A Poprádi-tó. 
Fotó: a szerző felvételei


Zárt és nyitott felvonókon szállítják júniustól november közepéig a turistákat a Szlovákia és Lengyelország határán is átnyúló hegyvonulat csúcsaira, és túracipőben jól bejárható gerinceire.

A tavakkal, ápolt parkokkal, ligetekkel, és gyakran párás hegycsúcsokkal szegélyezett vidéken termálfürdők és aquaparkok is a turisztikai attrakciók sorát gyarapítják.

A hatalmas Poprádi Aquapark is szünet nélkül működik, a háborús energiasokk nem rengette meg az intézményt, amely már másfél évtizeddel ezelőtt fenntartható energiaforrásokra épült, 

a geotermikus fűtés és hűtés fenntarthatóvá teszi a létesítményt, amelyet elkerült a jegyáremelési kényszer. 

Poprádon, a város múzeumában május végén nyitott meg a város hercegének elnevezett nemes egykori sírhelyének feltárásáról és a IV. században élt férfi használati tárgyaiból, és ékszereiből, ruházatából megmaradt tárgyakból összeállított különleges kiállítás. 

Tátra Szolvákia
Poprád hercegének rekonstruált sírháza. 
Fotó: a szerző felvételei

A sírt egykor feltörték és kirabolták, a vörösfenyőből készült sírházba betörő iszap azonban épp emiatt konzerválta a város határában felfedezett leleteket.

A Magas-Tátrába elsősorban persze 

túrázni járnak át a magyarok is, akik immár a csehek és lengyelek után a legnagyobb küldőpiacot alkotják,

a legtöbb turista pedig belföldi Szlovákiában. Speciális helyzet, hogy sokan ismerősöknél, barátoknál szállnak meg, a helyi kereskedelmi szálláshelyeken ők nem jelentenek fizetős vendégéjszakákat, de a vendéglátásban és a fizetős attrakcióknál igen.

A nyár kezdetét jelzi a Magas-Tátrában az Ótátrafüredről Tátralomnicig közlekedő történelmi villamos indulása, ami június közepétől augusztus végéig jár a több mint százéves kocsikkal, a környék fontos turistaattrakciójaként. Évente 5-6 ezer utast szállít az 53 férőhelyes szerelvény, aminek indulása igazi népünnepély, sok száz helyi és távolról érkezett vendéggel.

A Magas-Tátra a magyarországinál olcsóbb vendéglői áraival is komoly vonzerő, egy korsó sört 2-3 euróért csapolnak a hegyi vendéglőkben is, ahol az emberes adag főételekért nem kérnek többet 8-10 eurónál, még a legkedveltebb centrumokban sem.

Tátra Szolvákia
Esőfelhőben a Lomnici-nyereg, előtrében a Kőpataki-tó.
Fotó: a szerző felvételei

A síturizmus minden kiszolgálóegysége működik nyáron is, a vendéglők, felvonók és fürdők, a sportboltok pedig gyorsan átállnak a túrázók által keresett cipők és ruházat, valamint botok és egyéb eszközök árusítására.

A Magas-Tátrában 13 magashegyi menedékház található, a kétezer méter felett, megközelíthető csúcsok száma eléri a húszat. Bár nem tűnik túl veszélyesnek a hegy, ez csak a látszat, 

a nem megfelelő cipő, és a rosszul megválasztott időpont, az időjárás-előrejelzés ismeretének hiánya, a nem kijelölt vagy lezárt útvonalak használata súlyos balesetekhez vezethet

és vezet is rendszeresen, minden figyelmeztetés ellenére.

Erőss Zsolt is a Magas-Tátrában szenvedett balesetet, aminek következtében az egyik lábát elveszítette.

A hegy veszélyeire, illetve a veszélyek tiszteletére figyelmeztet és emlékeztet a Oszterva sziklái alatt kialakított szimbolikus temető, aminek létrehozásáról csaknem száz éve született meg az elhatározás. Az 1936-ban felszentelt helyre a környékről és a világ különböző magashegységeiből először 60 emléktáblát gyűjtöttek össze, jelenleg már mintegy 400 van. A táblák között az erdélyi vidám temető mintájára élénk színnel és mintával díszített több tucatnyi fakereszttel tisztelegnek a világon bárhol elhunyt szlovák hegymászók és a Magas-Tátrában halálos balesetet szenvedettek emléke előtt, ők akárhonnan is érkeztek a világból. 

Tátra Szolvákia
A szimbolikus temető nemrég felújított kápolnája. 
Fotó: a szerző felvételei

A Poprádi-tó felé vezető túraútról letérve és más irányból is megközelíthető hely olyan különleges kegyhely, amely önmagában is jelentős forgalmat generál a festői szépségű környéken.

A jól kiépített és karbantartott túraútvonalak a szlovák hegyi turizmus alapkövei, a hegyeken egyre több közút is megújul a vendégforgalom kiszolgálására.

Akinek évtizedes emlékei vannak a Magas-Tátráról, meglepődhet, sokat fejlődött a környék. 

A hegyek tiszták, a kirándulók lehozzák a hegyről a saját szemetüket, és ezt valóban fegyelmezetten meg is teszik a környezet és a táj védelme érdekében. 

A mosdók pedig ingyenesek és tiszták, ami ugyancsak fontos szempont minden arrajárónak.

A Magas-Tátra szálláshelyei ígéretes mutatókkal fordulnak a nyárba, a szobák 60 százalékos főszezoni foglaltságnál tartanak, és a beutazó turizmus stabilan bővül. Az időbeli eloszlás is jól mutat, ma már a turisták 50-50 százalékban érkeznek a téli sportok és a hegyi túrázás miatt.