Nem kell feltétlenül egy vagyont költeni arra, hogy kiemelkedően teljesítő indukciós főzőlappal szereljük fel a konyhánkat. Viszont mindenképp ajánlott alaposan utánajárni egy-egy termék valós teljesítményének, és nem csak márka vagy ár alapján dönteni, mert ezek egyike sem garancia a jó választásra. 

indukciós főzőlap
A hagyományos beépíthető verzió mellett páraelszívós és hordozható indukciós főzőlapokat is vizsgáltak a TVE munkatársai.    
   Fotó: Tudatos Vásárlók Egyesülete

„Mindegyik terméknek megvan a maga erőssége és gyengesége is, kompromisszumra tehát biztosan szükség lesz” – fogalmazott Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) munkatársa a legfrissebb terméktesztjükkel kapcsolatban.

Széles a választék

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 23 márka – AEG, Beko, Bosch, Candy, Domo, ECG, Electrolux, Elica, Esperanza, Gorenje, Hyundai, Ikea, Indesit, Miele, Neff, Rommelsbacher, Samsung, Sencor, Severin, Siemens, Smeg, Vigan, Whirlpool – 73, a hazai piacon is kapható indukciós főzőlapját tesztelte nemzetközi laboratóriumban. A hagyományos beépíthető verzió mellett beépített páraelszívós és hordozható típusokat is vizsgáltak. Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy:

  • megfelelően betöltik-e a funkciójukat?
  • mennyire felhasználóbarát a kialakításuk?
  • mennyi energiát fogyasztanak?
  • mennyire zajosak?
  • kellően biztonságosak-e?

Csak néhány érdekesség 

A TVE munkatársai a hosszas tesztelés során jó néhány nem várt tapasztalatra is szert tettek. 

Típustól és a főzőzóna méretétől függően egy liter víz felforralása például két, de akár hét percig is eltarthatott. Általánosságban tehát nem mondható el, hogy minden indukciós főzőlapon gyorsan megy a főzés. 

Viszont a jól kiválasztott főzőlap esetén akár meg is lehet spórolni a vízforraló megvásárlását. Az egységnyi vízforraláshoz egyébként 106 és 135 watt közötti fogyasztást mértek. 

A teszt során palacsintát is sütöttek, négy darab belőle – a serpenyő előmelegítésével együtt – 7,5 és 12,5 perc között készült el.

indukciós főzőlap
A flexizóna-funkcióval ellátott indukciós főzőlap felismeri és beállítja a főzési terület alakját és méretét.
Fotó: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A vizsgált termékek közül 40 rendelkezett flexizóna-funkcióval, ami azt jelenti, hogy az egész flexindukciós felületre bármilyen méretű, akár sütő- vagy gőzölő edényt is lehet helyezni, a főzőlap felismeri, és beállítja a főzési terület méretét. Ez lehetővé teszi a téglalap, ovális vagy bármilyen más alakú edények használatát a kerek indukciós főzőlap korlátozása nélkül. Ezeknek csupán a negyedénél tapasztalták, hogy érzékelhetően jól működik.

A kedvelt csemege több problémát is előhozott

A sült krumpli sütésével meggyűlt a baja néhány terméknek. A leggyengébben a Miele KMDA 7473 FL-U (átlagára 1,2 millió forint) beépített elszívóval rendelkező indukciós főzőlapja teljesített, amelyen a tesztidő 45 perce alatt – az olaj kellő hőmérsékletre való forralásával – egy adag (500 gramm) sült krumplit sikerült sütni. 

A legjobban teljesítők között végzett az egyik AEG főzőlap (átlagára 144 000 forint), amelyen háromnegyed óra alatt négy adagot is megsütöttek a tesztelők.

Dénes Júlia óvatosságra inti a fogyasztókat, miután a használhatósági szempontok alapján arra az eredményre jutottak, hogy az összes zóna egyidejű használata során minden harmadik terméknek problémája akadt. „Ezért, ha nagyon gyakran és sok mindent egyidejűleg szeretne elkészíteni a vásárló, akkor különösen érdemes utánajárni, hogy a kiszemelt termék meg tud-e birkózni az ilyen jellegű kihívásokkal” – fogalmazott a szakember.

indukciós főzőlap
Egyre népszerűbbek az indukciós főzőlapok, de sok új tudnivalót is igényel a használatuk.
Fotó: Tudatos Vásárlók Egyesülete

 

Könnyen és drágán szerezhetünk égési sérülést

A vizsgálatok során kiderült az is, hogy hőbiztonságról több termék esetében sem lehet beszélni. 

A Miele KM 7897 FL-1 Diamond – ára alapján csúcskategóriás termék (átlagára 1,5 millió forint) – esetében igencsak óvatosnak kell lenni, mert a kezelőpanel akár 78 Celsius-fokra, míg a kerete 90 Celsius-fokra is felmelegedhet. Ezzel szemben a hordozható indukciós főzőlapok éppen a hőbiztonságukat bizonyították: ez az erősségük, és ilyen szempontból sok termék biztonságos.

Energiafogyasztás szempontjából a vizsgálati eredmények 28 tesztelt terméket értékeltek átlagon alulinak. Vagyis mindenképp érdemes ellenőrizni a fogyasztási adatokat vásárlás előtt.

A legzajosabb termékek a hordozható indukciós főzőlapok közül kerültek ki, így például a Sencor SCP 4201GY és a Hyundai IND 233. Az egyik legcsendesebb darab az Ikea Smaklig (504.678.83) beépíthető indukciós főzőlapja lett, amely összességében is átlagon felüli eredményt ért el.

A termékek átlagárai a teszt publikálásakor 32 ezer és 1 millió 660 ezer forint között mozogtak. Ehhez képest a teljesítményük nem mutatott ekkora szórást. Mint az összesített teszteredményekből kiderült, a legjobb a Bosch PIV975DC1E indukciós főzőlapja lett 421 ezer forintos átlagárával, viszont a maga 90 centiméteres szélességével nem egy bárhova könnyedén beilleszthető darab. A következők a sorban a manapság már a legtöbb konyhára jellemző 60 centiméter széles termékek: AEG, Electrolux, Ikea, Siemens, Bosch, amelyek 126–404 ezer forint közötti áron érhetők el.