Megkíméljük a bőrünket, és még a konyhánk is rendezettebb lesz, ha van hol tároljuk a koszos edényeket addig, amíg mosogatásra nem kerül a sor. Jelentősen kevesebb vizet fogyasztunk, mint a kézi mosogatásnál, így még a környezetünkért is teszünk, ha beszerzünk egy ilyen gépet. 

Top,View,Of,Opened,Dishwasher,Machine,With,Plastic,Detergent,Compartment
Ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be a mosogatógépet, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajos működés közben.
 Fotó: Brizmaker

Azonban az már kevésbé környezet- és pénztárcabarát, ha a mosogatógép nem végzi jól a dolgát, s még rá kell segítenünk például kézi súrolással, fertőtlenítéssel, hogy tényleg tiszta legyen az edény. Ez alkalommal a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) annak járt utána, hogy melyik mosogatógép végzi a legjobb munkát ár-érték arányban, azaz melyikkel lehetünk a legelégedettebbek hosszú távon.

A szakértők munkájának eredményeképpen 16 márka 170 termékéről tudhatunk meg részletes információkat. 

A vizsgálatokat a TVE – más fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve – egységes módszertan alapján készítette – emelte ki Dénes Júlia, a TVE munkatársa. Majd hozzátette: ami fontos, hogy a teszt gyártóktól független, valós tapasztalati és mérési úton szerzett eredményeket mutat. 

Soha nem árt a körültekintés

Vásárlás előtt négy dolognak mindenképpen érdemes utánajárnunk – tanácsolja a szakember. 

  • A tisztítási és szárítási hatékonyságának.
  • Az energia- és vízfogyasztásának.
  • A termékek használhatóságával kapcsolatos fontosabb tudnivalóknak.
  • Ha jellemzően éjszaka kapcsolnánk be, akkor az sem mindegy, hogy mennyire zajosak működés közben, és tudunk-e mellettük zavartalanul aludni. 
Transparent,And,Black,And,White,Dishes,As,Well,As,Cutlery
Az eco program értelemszerűen mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk.
Fotó: Shutterstock

A konyhában – vagy esetleg a lakás más helyiségében – elhelyezett mosogatógépek, már csak a népszerűségük miatt is, elég sok igényt próbálnak kielégíteni, mind a külcsínt, mind a belbecset illetően. A TVE több típusú mosogatógépet is tesztelt: részben vagy teljesen beépíthetőt, szabadon állót, normál és keskeny kivitelűt, illetve kisebb és nagyobb kapacitásút (9-től 16 terítékig) is.

Csillog-e az a tányér?

Mégiscsak az a legfontosabb szempont, hogy valóban megfelelően tisztítanak-e a mosogatógépek. Ezt, illetve a szárítás hatékonyságát vizsgálták együtt a tesztelők, s ezek számítottak bele a legnagyobb arányban az összesített végeredménybe (58,5 százalékkal). 

A teszteredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált modellek többségének tisztítási és szárítási hatékonysága jó, illetve megfelelő.

Akadnak azonban kivételek, ráadásul olyan márkák esetében, amelyek az általános megítélés szerint nem esnének ebbe a kategóriába. Például a Whirlpool W7I HF60 TU teljesen beépíthető mosogatógép kifejezetten gyenge eredményt ért el e szempontok szerint, s tulajdonképpen összesítésben is. Egyetlen erőssége a könnyű használhatóság. A termékhez egyébként 351 ezer forintos átlagáron lehet hozzájutni. Ugyanezen márka másik terméke, a Whirlpool WIO 3T141 PES beépíthető berendezés jól teljesített, leszámítva a hosszú programidőket, ami általánosságban nem erőssége a mosogatógépeknek. Ez utóbbi termék 186 ezer forintos átlagáron volt elérhető a tesztelés idején. Az eredmények azt mutatják, hogy nem ez az egyetlen példa arra, hogy nem érdemes csupán márka vagy ár alapján dönteni.

Mennyit kell költenünk egy jó mosogatógépre?

A tesztelt termékek átlagára 120 ezer és 903 ezer forint között mozog. 

Kitchen,Furniture,With,Built-in,Appliances:,Dishwasher,,Hob,And,Oven
A széles választék miatt a TVE többféle mosogatógépet is tesztelt, mind a külcsínt, mind a belbecset illetően.
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kompromisszumot a programok hosszával és a hangos működéssel kapcsolatban kell kötnünk. 

Gyors és csendes mosogatógépet ugyanis nehezebb találni, mint megfelelően mosogató, szárító, gazdaságos és könnyen használható darabot. 

Az átlagos vagy a feletti eredményt elért mosogatógépek már 128 ezer forinttól elérhetők. S a legjobb tízben is találunk 250-300 ezer forintos termékeket. Az első három helyen Bosch mosogatógép végzett, de azért a Boschban se bízzunk vakon, mert a Bosch SMS4HVI45E szabadon álló terméke például csak közepesen szerepelt a fő szempont, vagyis a tisztítás és a szárítás kritériumai szerint. Továbbá összesítésben sem érte el a tesztelt modellek teszteredmények átlagát.

Meghatározó, hogy mennyit fogyaszt a gép

Sokat emlegetjük a takarékosságot a mosogatógépek kapcsán is. Na de valójában mennyit vizet és áramot fogyasztanak? A kérdésre válaszolva a TVE munkatársa kiemelte: e téren meglehetősen nagy a szórás. Ezt külön-külön igaz a fő, illetve az eco programra vonatkozóan is. Az eco program értelemszerűen mindig gazdaságosabb, cserébe hosszabb lefutási idővel kell számolnunk. A tesztelt termékek energiafogyasztása 0,6–1,4 kilowatt per óra között mozog a fő és 0,4–1 kilowatt per óra között az eco program esetén. Vízfogyasztás tekintetében ez az érték 7,3–21,6 és 7,1–14,1 liter közé tehető a fő, illetve eco üzemmódban.