Bár a rezsitámogatás nagy segítség, spórolni mindig megéri, érdemes odafigyelni, milyen berendezéseket mennyi ideig használunk. Annál is inkább, mert a megélhetési költségek az elmúlt időszakban meglehetősen magas szinten voltak és még vannak is, amelyeken belül a háztartási energiaszámlák mindig komolyabb összeget tesznek ki.

Woman's,Arm,Filling,The,Washing,Machine,Drum.,Concept,Of,Energy
A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek fogyasztását főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg.
Fotó: Shutterstock

Fogyasztóvédelmi, kereskedelmi szakértők mérések után kimutatták, mely készülékek a legnagyobb háztartási villamosenergia-felhasználók. Majd adtak néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket a lehető leghatékonyabban használni az eszközöket az energiaszámla csökkentése érdekében.

A vizes műveleteket végző berendezések a fő fogyasztók

A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek a tipikus energiaszámlák 14 százalékát teszik ki, ezzel a lista első helyén állnak. A fogyasztásukat főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg.

Az alacsonyabb hőmérsékletű ruhamosó program választása segíthet csökkenteni az energiafogyasztást, és próbáljuk meg elkerülni a fél adag mosását, hogy vizet takarítsunk meg.

Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is. A szakértők ebben az esetben azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy használják az Eco beállítást, ha van ilyen, az elindításhoz pedig próbálják meg megvárni, amíg megtelik a gép.

Hideg háztartási készülékek energiafogyasztása

A hűtőszekrények és fagyasztók szintén az átlagos háztartás energiaszámlájának 13 százalékát teszik ki. Mivel ezeknek a készülékeknek folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. Otthonunkban is a leghosszabb élettartamú készülékek közé tartoznak. A tipikus hűtőszekrény-fagyasztó élettartama 17 év.

Mivel a hűtőszekrény általában hosszú életű, érdemes beruházni a legjobb berendezésbe, amelyet megengedhetünk magunknak.
Fotó: ANP via AFP

Éppen emiatt érdemes alaposan megfontolni hideg készülék vásárolásakor, hogy mennyire energiahatékony berendezést válasszunk. Vagyis egyezzünk ki a legkisebbel, amely megfelel az igényeinknek, továbbá a legmagasabb besorolásúval, amelyet megengedhetünk magunknak – szól a fogyasztóvédők jó tanácsa. 

Egy hűtőszekrény-fagyasztó 156 és 275 kilowattóra közötti teljesítményt tud felhasználni évente. Míg a szárítógépek például 259 és 636 kilowattóra között fogyasztanak, attól függően, hogy milyen típusúak.

Szórakoztatói elektronikai cikkek

Igen népszerűek az úgynevezett szórakoztatói elektronikai cikkek – a laptopoktól a tévéken át a játékkonzolokig –, így nem meglepő, hogy ezek a harmadik helyet foglalják el a háztartás energiaszámla költségei között, és hozzávetőleg a teljes összeg 6 százalékát teszik ki.

Coronavirus - Berlin: Stay at home
Az úgynevezett fogyasztói elektronikai cikkek – a laptopoktól a tévéken át a játékkonzolokig – a harmadik helyet foglalják el a háztartás energiaszámla költségei között.
Fotó: Britta Pedersen/AFP

Ha eljött az ideje egy új televíziónak, keresse meg a leginkább energiatakarékos márkát, amit megengedhet magának, de a kisebb képernyőméret is segíthet spórolni az üzemeltetési költségeken.

Mennyibe kerül a lakás világítása? 

Közvetlenül az elektronika mögött a világítás egy átlagos otthon teljes energiaszámlájának körülbelül 5 százalékát viszi el. Ugyanakkor észrevehetően csökkentheti a felhasznált energia mennyiségét, ha a halogén izzókat LED-ekre cseréli. 

A LED-ek többféle árnyalatban kaphatók a hidegtől a melegig, lehetővé téve az otthonában kívánt fényhatás létrehozását. 

Továbbá ennél az energiafogyasztó berendezésnél is igaz: kapcsolja le a lámpákat, ha nem használja, vagy amikor elhagyja a szobát!

Főzés, konyhai szokások

Az energiafogyasztási skálán háztartásonként meglehetősen különböző, hogy ki mennyi energiát használ el a konyhában: a kiadások legfőbb meghatározója, hogy milyenek a háztartás tagjainak főzési szokásai. Nem mindegy, hogy egy héten hányszor étkeznek otthon, több fogást készítenek vagy többnyire csak félkész ételeket dobnak be esténként a sütőbe. Átlagosan egy lakóház energiaszámlájának körülbelül 4 százalékát adják a konyhai berendezések: köztük a főzőlap, sütő, vízforraló és mikrohullámú sütő.

Food
 A mikrohullámok hatékonyabbak a főzés során, mint a sütők, mivel csak az ételt melegítik fel, a belső légteret nem.
Fotó: VoisinAFP

A tesztek készítői külön kiemelték: a mikrohullámok hatékonyabbak a főzés során, mint a sütők, mivel csak az ételt melegítik fel, a belső légteret nem. Továbbá még azzal is lehet némi aprópénzt spórolni, ha nem tölti túl a fogyasztó a vízforralót.

David Woollcott, a Fisher & Paykel készülékgyártó ügyvezető igazgatója azt javasolja, hogy a fogyasztó nézze meg a különböző készülékeket, és válasszon az energiatakarékossági lehetőségek közül. „Vannak, akik szeretik a gáztűzhelyhez tartozó nyílt lángot, de az indukciós főzőlap környezetbarátabb, mivel sokkal kevesebb energiát használ” – fűzte hozzá.