monetáris

Drasztikus török kamatemelés

Nagyot erősödött tegnap a líra a török jegybank drasztikus, 625 bázispontos kamatemelése után. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a szigorítás csak átmenetileg segít.

Újabb monetáris finomhangolás jöhet

Nemzetközi szinten csendes hét elé nézünk, ám a magyar gazdaság teljesítményével kapcsolatban több fontos adat is érkezik a következő napokban.

Terelgeti a bankokat az MNB

A forintot gyengítheti, a magyar állampapírok hozamát viszont csökkentheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) önfinanszírozási programjának folytatása. Ennek lényege, hogy az MNB irányadó eszközét, a kéthetes betétet a 3 hónapos váltja fel, így a bankokat az állampapír-piac felé terelik.

Bérek és beruházások

„Kísértet járja be Európát” – idézhetnénk a leghíresebb könyvet, amelyet valaha is írtak Brüsszelben. A mondat azért aktuális, mert volt kollégám, Olli Rehn hosszú és alapos írást publikált egy rangos folyóiratban (Europe’s World) azzal a címmel: „A defláció kísértete”.

Kimondja-e a varázsszót ma Bernanke?

Ma 16 órakor kezdődik Ben Bernanke Fed-elnök szokásos féléves szenátusi meghallgatása, amiből a befektetői várakozás szerint dekódolni lehet majd a jegybanki várakozásokat.

Végre itt a Fed kamatdöntés - hoppon maradhatunk

Ma 18.30-kor válik nyilvánossá az amerikai jegybank kamatdöntése, 20.15-től pedig a jegybankelnök, Bernanke avat be minket a kulisszatitkokba és a saját gazdasági prognózisaikba.
Világgazdaság Piactér