Magyar gazdaság

Továbbra sem a hagyományos eszközökkel lazulnak a kondíciók

Amennyiben az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa továbbra is kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközöket alkalmazni.

Amennyiben az tartósan elmarad az inflációs céltól , a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa továbbra is kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközöket alkalmazni. A monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésén minden tanácstag támogatta az alapkamat, az egynapos az egynapos hitelkamat, illetve az egyhetes hitelkamat szinten tartását – derül ki az ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvből.

Fotós: Kallus György

A tanács megállapította: a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintjének és a jegybanki eszköztár átalakításával elért laza monetáris kondícióknak a tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.

A testület a három hónapos betétállományra bevezetett korlátot és annak esetleges jövőbeli változtatását az eszköztár szerves részének tekinti. A jegybank továbbra is a pénzpiaci hozamokon keresztül kívánja elérni a laza monetáris kondíciók fenntartását és a ösztönzését. A tanács arra törekszik, hogy a három hónapos betétállományra bevezetett korlátozás hatékonyan fejtse ki az elvárt hatást.

monetáris eszközök tanács MNB
Kapcsolódó cikkek