Világgazdaság

Kimondja-e a varázsszót ma Bernanke?

Ma 16 órakor kezdődik Ben Bernanke Fed-elnök szokásos féléves szenátusi meghallgatása, amiből a befektetői várakozás szerint dekódolni lehet majd a jegybanki várakozásokat.

Az Equilor egyelőre nem számítu újabb monetáris segítségre, a piac viszont már berendezkedett erre, ami remekül érződött a tegnapi gyenge amerikai makroadatok megjelenését követően (dollárgyengülés).

A délelőtt folyamán spanyol 1 és 1,5 éves kötvények aukciójára kerül sor rendre 2,5 és 3,5 milliárd euró értékben. Ez lesz az első aukció a segélycsomag jóváhagyása után. Ma kezdődik a magyar EU/IMF-hitel tárgyalás, az elmúlt hetek szalagcímei heves vitákat vetítenek előre. A piac egyre optimistább a megállapodást követően, eufóriáról azonban még nem lehet beszélni, a kötvénypiac viszont teljesen elvált a részvény- és forintpiactól (itt további hozamcsökkenés várható, ezt viszont már nem vennénk meg).

A kora délutáni órákban a Coca-Cola, a Goldman Sachs, a Johnson&Johnson számaira érdemes figyelni, de fontos lesz majd este 10 óra után az Intel és a Yahoo gyorsjelentése is.
 
Félévente esedékes meghallgatásról van szó; ma a szenátus előtt, holnap pedig szinte azonos szöveggel az alsóház előtt adja elő beszédét a Fed elnöke. A szövegezés szinte másodpercekkel a megkezdést követően nyilvánossá válik a főbb portálokon, ezért heves piaci reakciók várhatók mindkét irányba.

Az Equilor szerint a gazdasági állapotok nem indokolnak újabb lazítást, mivel az alapvetően csak a pénzpiacoknak tenne jót és mivel ez az utolsó nagy töltény a Fed részéről, nagyon hamar kiábrándulnának a befektetők. Sejtésünk szerint markáns utalás leghamarabb csak az augusztusi Jackson Hole-i jegybankári konferencián lát majd napvilágot, vagyis a piac ma várhatóan kiábrándul majd.

Autók monetáris elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok turizmus Gyógyítás-finanszírozás Cégjog BKV ben bernanke Tőzsdei elemzések dollár Felmérések autóipar Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin A második Orbán-kormány Bűnügyek Fed Adósságválság az EU-ban Deviza- és árupiac Zöld ügyek IMF-megállapodás utazás Befektetési lehetőségek Állami Számvevőszék Egyesült Államok ingatlanpiac infokommunikáció