Pénz- és tőkepiac

Végre itt a Fed kamatdöntés - hoppon maradhatunk

Ma 18.30-kor válik nyilvánossá az amerikai jegybank kamatdöntése, 20.15-től pedig a jegybankelnök, Bernanke avat be minket a kulisszatitkokba és a saját gazdasági prognózisaikba.

A befektetők az utóbbi hetekben arra spekuláltak, hogy grandiózus támogatást kapnak majd a jegybanktól. A többség csak valamilyen mérsékelt pénzügyi akciót vár, néhányan azonban agresszív monetáris élénkítésre számítanak a Fed részéről.

A mai szeánszon két új jegybankár (Powell és Stein) mutatkozik be, akikről a piaci szereplők nem tudják, hogy milyen beállítottságúak. Az Equilor kutatásai szerint Powell galamb-beállítottságú, Stein pedig inkább a héjákhoz sorolható. A galambok esetében az alacsonyabb kamat és lazább monetáris politika, míg a héják esetében az inflációs félelmek és a magasabb kamatszint a szívükhöz közel álló elképzelés.

A grémium többi tagja kapcsán Sandra Pianalto gondolataira hívnánk fel a figyelmet, hiszen ő a legjobb tükre a jegybankelnök, Ben Bernanke gondolatainak. Pianalto legfrissebb mondatai arra utalnak, hogy most nem várható agresszív monetáris akció a Fed részéről.

Az elemzőcég várakozásai szerint a tőzsdéken most ugyanaz játszódik majd le, amit 2010 őszén is láthattunk. Akkor a piac hetekkel korábban elkezdte a melegítést a grandiózus amerikai pénzügyi segítség (QE2) előtt, és amint bejelentették a programot, a várt mozgással teljesen ellentétes módon csökkenésnek indultak a kötvényárfolyamok.

monetáris Bernanke Fed kamatdöntés kamat Equilor
Kapcsolódó cikkek