pénzügyi rendszer

Vértes: Zsákutcában van a magyar gazdaságpolitika

Zsákutcában van a magyar gazdaságpolitika, melyből minél előbb ki kell jönni - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Világgazdaság mai, a vállalati hitelezésről szóló konferenciáján. Szerinte jövőre a magyar gazdaság nem bővül, hanem szűkül, ezért még az államháztartási hiánycél megvalósulása esetén is romlik az adósságráta.

Hivatalos: naponta 1 milliárd dollárral nő Kína devizatartaléka

A kínai kis- és közepes vállalatok a legjobb időkben is roppant nehezen tudnak bankhitelekhez jutni. A gazdaság túlhevülésének és az inflációs nyomásnak a viszszaszorítására elrendelt jelenlegi hitelkorlátozások azonban tovább rontanak ezen. A pénzügyi szektor – amely Kínában a legkevésbé megreformált terület – most egyenesen megfojtja az ország gazdasági dinamizmusának lüktető szívét.

Szász Károly: Nem a bankok magas jövedelmezőségét kell támadni

Szász Károly szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabil, hatékonyan működik, de alkalmazkodóképessége határára ért, ezért szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke erről kedden, a szervezet tavalyi évi tevékenységéről szóló jelentés általános vitájában beszélt a parlamentben.

Tovább ijesztgetnek: Az EU erőgépe miatt aggódik az IMF

Noha Németország jelenleg jó gazdasági teljesítményt mutat fel, a jövő kevésbé tűnik rózsásnak – figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) , amely szerint az országban tartós gazdasági pangás állhat elő, amennyiben nem kezdenek hozzá fontos reformokhoz.
Világgazdaság Piactér