Pénz- és tőkepiac

A technológia fejlődése még az eddigi fizetési szokásainkat is átírhatja

A technológiai forradalom a pénzügyi rendszereket is átalakítja, a következő évek változásait várhatóan a fenntarthatósághoz kapcsolódó kihívások határozzák meg – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) hétfői rendezvényén, a Fenntarthatósági finanszírozási konstrukciók a 21. században című szakmai fórumon.

A változásokról beszélve Virág Barnabás kiemelte a hagyományos fizetést felváltó digitális megoldásokat, valamint a bankok hagyományos szerepeit megkérdőjelező technológiai cégek megjelenését.

A változási folyamat felértékeli a zöld beruházásokat, a zöld energiát, a zöld pénzügyi termékeket, és hamarosan fölvetheti azt a kérdést is, hogy mi tekinthető majd pénznek a következő évtizedekben – tette hozzá.

Fotó: AFP

A 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság hétfői rendezvénye az MNB 330 pontos versenyképességi csomagjának pénz- és tőkepiacokat érintő javaslataihoz kapcsolódott. A februárban közzétett programot a jegybank a fenntartható felzárkózás érdekében készítette.

pénzügyi rendszer technológia Virág Barnabás MNB
Kapcsolódó cikkek