Világgazdaság

Szász Károly: Nem a bankok magas jövedelmezőségét kell támadni

Szász Károly szerint a pénzügyi közvetítőrendszer stabil, hatékonyan működik, de alkalmazkodóképessége határára ért, ezért szerepét akkor tudja betölteni, ha további terheket nem raknak rá. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke erről kedden, a szervezet tavalyi évi tevékenységéről szóló jelentés általános vitájában beszélt a parlamentben.

Szász Károly expozéjában ismertette, hogy a magyar pénzügyi szektor hárítani tudta a több éve tartó, s egyre újabb fordulatokat vevő globális gazdasági, pénzügyi válság ostromait, de a küzdelem nyomai egyre kevésbé takarhatók el.

Hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy a közvetítőrendszer jövedelmezően működhessen, a képződő jövedelem pedig tőkeként a rendszerben maradhasson, növelve az alaptevékenység kockázatkezelő-képességét. "A jövedelemképződés nem egy ágazat belügye, hanem az egész gazdaság finanszírozásának kulcskérdése" - mondta.

Nem a magas jövedelmezőséget kell támadni, hanem mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a szektor tőkéjével szolgálja és betöltse társadalmi és gazdasági szolgáltatási funkcióját, mert a pénzügyi közvetítőrendszer olyan éltető infrastruktúra a modern piacgazdaság számára, amely nélkül az nem képes hatékonyan és versenyképesen működni, amely nélkül nincs növekedés és jólét - fogalmazott Szász Károly.

PSZÁF pénzügyi rendszer Szász Károly jövedelmezőség