Magyar gazdaság

Sarkozy nem bízná kizárólag a dollárra a gazdaságot

A pénzügyi rendszer átalakításával kapcsolatos francia tervek is szóba kerülnek Washingtonban.

Franciaország a fejlett államokat tömörítő G8 és a fejlődőket is magában foglaló G20 soros elnökeként megreformálná a nemzetközi pénzügyi rendszert, megszüntetné az amerikai dollár tartalékvaluta-monopóliumát, véget vetne a túlzott áringadozásoknak az árupiacon és megerősítené a Nemzetközi Valutaalapot (IMF).

Legalábbis ez derül ki azokból a javaslatokból, amelyeket Nicolas Sarkozy francia elnök vitt magával Washingtonba nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy rábírja amerikai kollégáját, Barack Obamát globális tervei támogatására. Minderre visszafogottan reagált a Fehér Ház, a találkozót megelőzően annyit közölt, Obama várakozással tekint a Sarkozyvel való együttműködés elé a globális gazdasági talpra állás és a munkahelyteremtés ügyében.


Megfigyelők szerint ennél azonban jóval nagyobbak Sarkozy ambíciói. A francia politikus szerint a globális monetáris rendszernek már nem szabadna annyira a dollárra épülnie, mint eddig, bár Párizsban cáfolják, hogy szándékukban állna az amerikai valuta trónfosztása.

Francia részről az 1944-ben Bretton Woodsban kialakított rendszer változásairól szeretnének vitát indítani – hangsúlyozzák lépten-nyomon. Maga Sarkozy és pénzügyminisztere, Christine Lagarde – aki a francia elnökkel tartott Washingtonba – azt a véleményét sem titkolja, hogy a dollár kiváltságos szerepe is hozzájárulhatott a globális gazdasági és pénzügyi válság kirobbanásához. Lagarde azt is mondta, biztonságosabb és stabilabb tartalék valutákra van szükség, s ezek mérlegelésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy új gazdaságok törtek előre a válság frontvonalából. Tartalék valutaként már a jüan is felmerült.


Újabb válság nélkül semmi sem ösztönzi az USA-t arra, hogy megtörténjen az elmozdulás a dollárközpontú rendszertől, de az igazi probléma az, hogy nincs is megfelelő utód az amerikai valuta helyére – kommentálta Párizs tervét Felipe Larrain chilei pénzügyminiszter. Joseph Stigitz Nobel-díjas közgazdász úgy ítéli meg, hogy bár a 21. század nemzetközi pénzügyi rendszerének függősége egyetlen ország valutájától anomália, a többvalutás szisztéma még instabilabb lenne. Bloomberg, Reuters

Mit akar a francia elnök?

- reformot a globális pénzügyi rendszerben

- árfolyam-stabilitást

- a dollár visszafogását tartalék valuta szerepében

- az erőteljes árupiaci ingadozások megakadályozását

- árstabilitást az élelmiszereknél

- a Nemzetközi Valutaalap megerősítését

Forrás: VG-gyűjtés


- árfolyam-stabilitást

- a dollár visszafogását tartalék valuta szerepében

- az erőteljes árupiaci ingadozások megakadályozását

- árstabilitást az élelmiszereknél

- a Nemzetközi Valutaalap megerősítését

Forrás: VG-gyűjtés

-->

Obama pénzügyi rendszer IMF Sarkozy Bretton Woods dollar
Kapcsolódó cikkek