A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Yellen megvédte a törvényt, amit Trump eltörölne

A Fed elnöke Jackson Hole-ban tartott beszédében vette védelmébe a pénzügyi válságot követő pénzügyi regulációt. A monetáris politika várható alakulásáról ugyanakkor csak szűkszavúan szólt Janet Yellen.

Janet Yellen, a Fed elnöke védelmébe vette a 2008-as pénzügyi válság után a pénzügyi rendszer működésének a szabályozására hozott törvényeket, mondván azok nagyban hozzájárultak a gazdaság egészségének a helyreállításához.

Janet Yellen, az amerikai tartalékbank rendszer, a Fed elnöke az iparosodott országok jegybankelnökeinek évi rendes informális találkozóján a Wyoming-i Jackson Hole üdülőhelyen tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a Fed változatlanul készen áll a szabályozás szükség szerinti módosítására a pénzügyi rendszer egészséges működésének a fenntartása érdekében.

Janet Yellen, az USA Szövetségi Tartalék Rendszerének (Fed) elnöke.
Forrás: AFP

Beszédében Janet Yellen azonban tartózkodott az amerikai gazdaság állapotára vonatkozó megjegyzésektől és nem tett említést a Fed várható monetáris szigorításának az ütemezéséről sem. A monetáris politika várható alakulására vonatkozóan mindössze annyiban tért ki beszédében:

a szabályozási rendszer csak visszafogott mértékű kiigazításokat igényelhet és azt is csak ellenálló képessége erősítése céljából

Hangsúlyozta, hogy éppen a mostani rendszer stabilitása az, ami megakadályozza az egy évtizeddel ezelőtt történtek megismétlődését.

A nemzetközi értékpapírpiacokon viszont elsősorban a Fed várható monetáris politikájára vonatkozó jelzéseket vártak Janet Yellen beszédétől.

A Fed elnökének kiállása a pénzügyi válság rendezésére hozott törvények mellett gyakorlatilag annyit jelent, hogy a gazdaságra nézve károsnak tekinti és elutasítja a Dodd-Frank törvénynek a Republikánus párt és Donald Trump elnök által szorgalmazott visszavonását.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek