A hazai bankrendszer a közelmúlt nemzetközi bankválságai, az inflációs kockázatok és az elhúzódó orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság közepette is stabil. A magánszektornak nyújtott hitelek állománya az elmúlt évben emelkedett, ugyanakkor a régiós tendenciákhoz hasonlóan a kereslet általános visszaesése érzékelhető – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésének csütörtöki bemutatóján. 

Budapest,,Hungary,-,March,22,,2020:,Building,Of,The,Hungarian Budapest, Hungary - March 22, 2020: Building of the Hungarian National Bank, is known as : MNB.
Fotó: Shutterstock

A bankok hitelezési kapacitásai magas szinten állnak, a tőke- és likviditási helyzet egy potenciális stresszszcenárió esetén is stabil. 

Az ingatlanpiacon fordulat jelei tapasztalhatók, ami fokozatosan megjelenik az ingatlanok értékeltségében is. E folyamatok pénzügyi stabilitási kockázatai azonban mérsékeltek a hazai bankrendszerben. 

A bankok portfóliója egészséges, a nem teljesítő hitelek aránya alacsony, a bankok az értékvesztésképzésen keresztül előretekintve is felkészültek a nem teljesítések esetleges növekedésére.

A Magyar Nemzeti Bank évente kétszer, májusban és novemberben publikálja a Pénzügyi stabilitási jelentés című kiadványt. A kiadvány fő célja, hogy tájékoztassa a pénzügyi rendszer működtetőit és használóit a pénzügyi stabilitást érintő aktuális kérdésekről, és ezzel növelje az érintettek kockázati tudatosságát, fenntartsa és erősítse a pénzügyi rendszerbe vetett bizalmat. A Magyar Nemzeti Bank szándéka szerint ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a pénzügyi rendszert érintő döntésekhez a megfelelő információk az érintettek rendelkezésére álljanak, és így a pénzügyi rendszer egészének stabilitása erősödjön.