Magyar gazdaság

Tovább ijesztgetnek: Az EU erőgépe miatt aggódik az IMF

Noha Németország jelenleg jó gazdasági teljesítményt mutat fel, a jövő kevésbé tűnik rózsásnak – figyelmeztetett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) , amely szerint az országban tartós gazdasági pangás állhat elő, amennyiben nem kezdenek hozzá fontos reformokhoz.

A Németország gazdasági helyzetéről készített elemzésében – amelyet a Financial Times Deutschland ismertetett – az IMF rámutatott, hogy megfelelő intézkedések nélkül a konjunktúra a következő években jelentősen veszíthet a lendületéből. Ezért elengedhetetlen reformok megvalósítása a munkaerőpiacon és a belső kereslet erősítése.

Az IMF dicsérettel illette ugyan Németországot azért, mert gyorsan felgyógyult az elmúlt évek gazdasági válsága után. A növekedés idén 3,2 százalékos lesz az IMF által korábban becsült 2,5 százalék helyett. Azonban a növekedés jövőre már csak 2 százalékot ér el, és nem 2,1 százalékot, ahogy ezt áprilisban feltételezték. Különösen a csökkenése gondoskodik arról, hogy az exportáló ország jelenlegi "imponáló gyógyulása" csak rövid életű jelenség maradjon. "Miközben Németország kis kárral került ki a válságból, a hosszú távú növekedési kilátásai csekélyek" - áll az IMF tanulmányában.

Ezért az ország - mai szemmel nézve - az évtized közepére már csak 1,25-1,5 százalékos növekedési rátával számolhat. Ennek az egyik oka többek között a lakosság elöregedése és az ezzel csökkenő munkaerőállomány. A kormánynak ezért az IMF szerint munkára ösztönző adórendszert és képzési reformot kell bevezetnie.

Az IMF ugyanakkor azt tanácsolta a német törvényhozóknak, hogy ne túlozzák el az államháztartási takarékosságra irányuló erőfeszítéseiket. Az irányvonal ugyan "helyes", és elérhető az a cél, hogy a deficitet 2016-ig nullára faragják le, ám a fiskális politikának "teret kell hagynia a növekedés ösztönzésére". A Valutaalap arra hívja fel Németországot, hogy csökkentse az exportpiacoktól való függését és növelje a belső keresletet. Az IMF ezen felül a pénzügyi rendszer megerősítését szorgalmazza, aláhúzva, hogy a német pénzügyi szektor szereplői túl alacsony nyereséggel dolgoznak és túlzottan függenek a külső piacoktól.


 

adórendszer pénzügyi rendszer IMF reform növekedés gazdaság
Kapcsolódó cikkek