Pénz- és tőkepiac

Amerika átvilágítja legnagyobb cégeit

Az Egyesült Államok illetékes felügyeleti szervei hamarosan megnevezik az első néhány olyan nem banki pénzügyi cégóriást, melyek méretüknél fogva fenyegetést jelenthetnek a pénzügyi rendszerre – számolt be a Bloomberg hírügynökség magukat megnevezni nem kívánó tisztviselőkre hivatkozva. A Financial Stability Oversight Council (FSOC) nevű pénzügyi stabilitási tanács a hírek szerint öt amerikai vállalattól kér bizalmas üzleti adatokat még szeptemberben.


A kérelem egy lépéssel közelebb viheti majd az illetékeseket a döntéshez, hogy a cégek alanyai legyenek-e a jegybank szerepét ellátó Federal Reserve felügyeletének – beleértve a stresszteszteket, a magas tőkeszintet és a keményebb likviditási követelményeket. A szabályozó szervezetek biztosak akarnak lenni abban, hogy egyetlen olyan cég sem bújik ki az átvilágítás alól, amely potenciális veszélyt jelenthet a pénzügyi rendszerre.


Két cég máris megszólalt: az American International Group biztosító közölte: megfelelnek a küszöbértékeknek, melyeket a ta­nács felállít a kiválasztáshoz. A GE Capital pedig úgy nyilatkozott: számítanak arra, hogy rendszerszintűen fontosnak nevezik majd őket.

pénzügyi rendszer FSOC GE Capital
Kapcsolódó cikkek