Közélet

Az orosz–ukrán háború 727. napja – döbbenetes videón az oroszok éjszakai zaporizzsjai támadása

Ukrán állítások szerint a Zaporizzsja irányú támadásokat mind visszaverték. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Háborús bloggerek által közzétett videón látható az oroszok hétfő éjszakai támadása Zaporizzsja ellen. A bejegyzések szerint az éjszaka nehéz volt, mint írták, a Zaporizzsja irányú támadásokat mind visszaverték,

Avgyijivka hét végi eleste után egyenesen Lastocskijnek estek az oroszok, ez település van legközelebb a bevett városhoz. Emellett erőteljes támadásokat kezdtek levezényelni Zaporizzsja környékén. A harcok intenzitása alapján úgy tűnik, hogy itt próbálnak újabb sikereket eléri az oroszok. A CNN beszámolója szerint a régióban mintegy 50 ezer katonát mozgósítottak.  

Korábban a Világgazdaság beszámolt arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a frontvonal északkeleti szektorába látogatott, ahol találkozott a megszálló orosz erők ellen harcoló katonákkal. Kijev szerint Moszkva nem hagyott fel azzal a tervével, hogy ismét elfoglalja a második legnagyobb ukrán város, Harkiv közelében fekvő Kupjanszkot. A látogatáson Zelenszkij a dandár parancsnokával a szektor felszereléssel és lőszerekkel történő ellátását vitatta meg.

 

16:24

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia bejelentette, hogy orosz állampolgárságot kíván szerezni

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokának, Alekszandr Szirszkij fogadott fia, Ivan Szirkij február 20-án, az ausztrál orosz főkonzulátuson úgy nyilatkozott, hogy a jövőben orosz állampolgárságot akar szerezni - közölte az Izvesztyija.  

"Tervezek, tervezek" - mondta Szemjon Bojkov aktivista megfelelő kérdésére Szirszkij. Az „ausztrál kozákok atamánjaként” ismert Bojkov reményét fejezte ki, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnoka mostohafiának szavait meghallgatja Vlagyimir Putyin orosz elnök.

16:22

Svédország rekordméretű fegyverszállítmánnyal támogatja Ukrajnát

A svéd kormány 7,1 milliárd svéd korona értékű katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely a skandináv ország eddig legnagyobb hozzájárulása lenne az Oroszország elleni honvédő háborúhoz – írta a Dagens Nyheter svéd lap.

Az Ulf Kristersson svéd miniszterelnök és Pal Jonson védelmi miniszter által kedden bejelentett csomag összértéke átszámítva 700 millió dollárt tesz ki.  Ez a támogatás a saját védelmünket is szolgálja. Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent, az ellenük harcoló ukrán hadsereg kiváló felszerelést kap, mi pedig a legmodernebb fegyverekre cseréljük az adományozott készleteinket – jelentette ki Jonson a bejelentést követő sajtótájékoztatón. Svédország az orosz-ukrán háború 2022. februári kirobbanása óta összesen 22,2 milliárd svéd koronányi védelmi támogatást adott Kijevnek.

12:14

A kitartóan küzdő orosz lövészezredet gárdává nyilvánították

Január végén az Orosz Föderáció elnökének rendelete alapján a 430. Gépesített Lövészezred megkapta a „Gárda” elnevezést – írta a Wire Dispatch az X-en. A rangos címet a lövészezred hősiességéért, bátorságáért és kitartásáért kapta, melyet az állomány harci hadműveleteiben tanúsított a haza védelméért és állami érdekek fegyveres konfliktusokban való megvédéséért – hangzott az indok.

Az Orosz Fegyveres Erők az Oroszországi Föderáció legfontosabb fegyveres szervezete, melynek haderőnemei a szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierő, valamint ezektől függetlenül, önálló fegyvernemként működnek a kozmikus csapatok, a légideszantcsapatok és a hadászati rakétacsapatok. Az orosz haderő a Szovjet Hadsereg alapjain, a Szovjetunió felbomlását követően 1992-ben alakult meg.

12:08

Bekeményítenek a lengyel gazdák, melléjük álltak a focidrukkerek is – videó

Fokozzák a nyomást az ukrán határnál tiltakozó lengyel gazdák kedden, gyakorlatilag szinte a teljes forgalmat megbénították az átkelőkön. A gazdák a tiltakozást a megélhetésük védelmével indokolták, miközben a lépés Kijev szerint gátolja az ukrán háborús erőfeszítéseket.

A gazdák Európa-szerte tiltakoznak a mezőgazdaságot fenntarthatóbbá tevő európai uniós elvárások és az árak emelkedése ellen, továbbá az Ukrajna támasztotta verseny ellen is, amely szerintük tisztességtelen. Adrian Wawrzyniak, a Szolidaritás gazdaszervezet szóvivője elmondta, hogy teljes blokád lesz a határátkelőkön, ott csak a katonai segély mehet át, tehát szemben a korábbi, kamionforgalmat megbénító tiltakozással, most a személyforgalom előtt sem lesz szabad az út – írja a Reuters.

10:27

Lelőtték Spanyolországban azt az orosz pilótát, aki helikopterrel repült Ukrajnába

Holtan találták Spanyolországban Makszim Kuzminov orosz pilótát, aki 2023 nyarán az orosz hadsereg Mi–8-as helikopterével Ukrajna területére repült – számolt be több sajtóorgánum, amit több, az X közösségi oldalon megjelent bejegyzés is alátámasztott.

orosz ukrán háború Zaporizssja avdijivka város Zaporizzsja atomerőmű
Kapcsolódó cikkek