Holtan találták Spanyolországban Makszim Kuzminov orosz pilótát, aki 2023 nyarán az orosz hadsereg Mi–8-as helikopterével Ukrajna területére repült – számolt be több sajtóorgánum, amit több, az X közösségi oldalon megjelent bejegyzés is alátámasztott. 

Makszim Kuzminov orosz pilóta (jobbra) interjút ad, immár ukrán pólóban. Fotó: Twitter.com

Tavaly nyáron nagy hír volt, hogy egy orosz katonai helikopter Ukrajnában landolt, állítólag egy több hónapig tartó titkosszolgálati akció eredményeképp. Az Ukrajinszka Pravda akkor arról számolt be, hogy a gépet vezető pilóta családját már korábban Ukrajnába költöztették, míg a helikopter további kétfős legénysége több orosz és ukrán forrás szerint is halott, igaz, más források szerint lehetséges, hogy ők fogságba estek. Állítólag a pilóta saját döntése volt, hogy meglátogatja exbarátnőjét, ekkor történt meg a tragédia.

Dezertálása után Makszim Kuzminov az euronews.com portálnak azt mondta, „teljesen tisztában voltam azzal, hogy mi történik. Világos volt számomra, hogy ez háborús bűntett, és hogy nem akarok részt venni benne. Még mindig lehetne egy repülőgépem Oroszországban, viszonylag jó fizetésem, van két lakásom, közel a nyugdíjam – sok minden tarthatott volna ott. De ez nekem nem annyira számít. Számomra az a legfontosabb, hogy ne vegyek részt ezekben a bűncselekményekben”.