Fokozzák a nyomást az ukrán határnál tiltakozó lengyel gazdák kedden, 

gyakorlatilag szinte a teljes forgalmat megbénították az átkelőkön. 

A gazdák a tiltakozást a megélhetésük védelmével indokolták, miközben a lépés Kijev szerint gátolja az ukrán háborús erőfeszítéseket.

KOSICE, SLOVAKIA - FEBRUARY 19: Slovak farmers head towards the city center to join the first wave of protests against the Agricultural Paying Agency (APA) and also to support the nationwide and Europe-wide protest of farmers against the importation of Ukrainian grain and other agricultural products to Europe, in Kosice, Slovakia on February 19, 2024. The Slovak farmers will continue their protest later this week on Thursday, where they will be joining other farmers on the border crossings from Poland, the Czech Republic, Latvia and Hungary to express their disagreement against the importation of farming goods from Ukraine. Robert Nemeti / Anadolu (Photo by Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Szlovákiában is tiltakoznak a gazdák.
Fotó: Robert Nemeti / Anadolu / AFP

A gazdák Európa-szerte tiltakoznak a mezőgazdaságot fenntarthatóbbá tevő európai uniós elvárások és az árak emelkedése ellen, továbbá az Ukrajna támasztotta verseny ellen is, amely szerintük tisztességtelen. Adrian Wawrzyniak, a Szolidaritás gazdaszervezet szóvivője elmondta, hogy teljes blokád lesz a határátkelőkön, ott csak a katonai segély mehet át, tehát szemben a korábbi, kamionforgalmat megbénító tiltakozással, most a személyforgalom előtt sem lesz szabad az út – írja a Reuters.

Kijev szerint az keleti országain keresztül haladó agrárexport nem károsította az EU piacait. 

Ugyanakkor a lengyel gazdák és kamionosok tiltakozásaira válaszul az ukrán kamionosok is tüntetésekbe kezdhetnek a határon. Az egyik videóban azt is megörökítették, hogy lengyel focidrukkerek az ukrán határhoz vonulnak, hogy támogassák a gazdákat.

Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szerint a lengyel gazdák tiltakozása a szolidaritás napi szintű felmorzsolódásának a jele, miközben mindössze az ukrán agrárexport 5 százaléka megy Lengyelország felé. Véleménye szerint a kérdés inkább a politikáról szól, mint a gabonáról.