Január végén az Orosz Föderáció elnökének rendelete alapján a 430. Gépesített Lövészezred megkapta a „Gárda” elnevezést – írta a Wire Dispatch az X-en.

Central MD's artillery crews wipe out AFU unmanned aerial vehicle command post in special military operation zone
Fotó: Anadolu via AFP

A rangos címet a lövészezred hősiességéért, bátorságáért és kitartásáért kapta, melyet az állomány harci hadműveleteiben tanúsított a haza védelméért és állami érdekek fegyveres konfliktusokban való megvédéséért – hangzott az indok.

Az Orosz Fegyveres Erők az Oroszországi Föderáció legfontosabb fegyveres szervezete, melynek haderőnemei a szárazföldi erők, a haditengerészet és a légierő, valamint ezektől függetlenül, önálló fegyvernemként működnek a kozmikus csapatok, a légideszantcsapatok és a hadászati rakétacsapatok. Az orosz haderő a Szovjet Hadsereg alapjain, a Szovjetunió felbomlását követően 1992-ben alakult meg.

Az Oroszországi Föderáció 2,8 millió fős hadsereget örökölt a Szovjetuniótól, amely öt haderőnemből állt:

  • Hadászati rakétacsapatok
  • Szárazföldi csapatok
  • Légierő
  • Légvédelmi csapatok
  • Haditengerészeti flotta

Szintén az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos hír, hogy Zelenszkij az északkeleti frontvonalra utazott. Az orosz hadsereg több sikertelen támadást hajtott végre az ukrán védelmi erők állásai ellen a térségében.

Kijev szerint Moszkva nem hagyott fel azzal a tervével, hogy ismét elfoglalja a második legnagyobb ukrán város, Harkiv közelében fekvő Kupjanszkot. A látogatáson Zelenszkij a dandár parancsnokával a szektor felszereléssel és lőszerekkel történő ellátását vitatta meg.

A hét végén pedig Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők teljes mértékben átvették az irányítást Avgyijivka felett. Vlagyimir Putyin gratulált a sikerhez az orosz katonáknak.