Közélet

Palesztina elismeréséről vitáznak Luxemburgban

Egy független palesztin állam elismeréséről szóló vitára kerülhet sor a luxembourgi parlamentben.

A február 13-án indított, Luxemburgot a palesztin állam elismerésére felszólító petíció már elérte a 4500 aláírást, amely ahhoz szükséges, hogy vitát lehessen kezdeményezni az ország parlamentjének alsóházában – közölte hétfőn a Le Quotidien című luxemburgi napilap.

World March For Rafah, Palestine
Fotó: NurPhoto via AFP

A kezdeményezést Halid Karajbic luxemburgi lakos indította el, aki úgy véli, Palesztina önálló államként való elismerése szimbolikus, de fontos lépés lenne a palesztinai igazságosság felé, és azt bizonyítaná, hogy a luxemburgi állam nemcsak adományokkal segíti a palesztin népet, hanem önálló nemzetként is tekint rájuk.

„Az évek során bebizonyosodott, hogy naivitás lenne Izraeltől elvárni Palesztina elismerését” – tette hozzá. Kiemelte, hogy Izrael nem tétlenkedik új illegális települések építésével a megszállt Ciszjordániában. A Gázai övezet blokádja során sem tanúsítanak visszafogottságot, ami további gyűlölethez, erőszakhoz és instabilitáshoz vezetett ebben a régióban.

A megszállás megszüntetéséhez a palesztin állam elismerése az első lépés

– hangsúlyozta a petíció benyújtója.

Jean Asselborn volt luxemburgi külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében közölte, hogy aláírta a petíciót. „A luxemburgi külügyminisztérium élén töltött majdnem két évtized után sajnálom többek között azt, hogy nem sikerült meggyőznöm a kormányokat arról, hogy a parlamentben többséget szerezzenek a palesztin állam elismerésének megszavazására” – írta bejegyzésében.

A szocialista politikus megjegyezte, a Keresztényszociális Néppárt és a liberális Demokrata Párt tagjai, úgy tűnik, már más álláspontot képviselnek az ügyben, és egységesen a kétállami megoldásról beszélnek, mint az izraeli–palesztin konfliktusból való egyetlen kiútról.

Merjük remélni, hogy ezek nem csak üres szavak

– írta a volt külügyminiszter.

A gázai háborút követően a kétállami megoldás támogatása annak elismerése, hogy a létező Izrael állam mellett helyet kell biztosítani egy olyan államnak, amelyben a palesztinok is békében, biztonságban és méltóságban élhetnek az 1967-es határokon belül, Jeruzsálemmel mint közös fővárossal – tette hozzá Asselborn.

Xavier Bettel volt kormányfő, jelenlegi luxemburgi külügyminiszter tavaly decemberben a L’Essentiel című napilapnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy támogatja a kétállami megoldást, ami közép- és hosszú távon az egyetlen megoldás a konfliktus befejezésére.

Palesztina önálló államként való elismerésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy jelen pillanatban nem ez a legfontosabb kérdés, de a kétállami megoldás egy későbbi időpontban az elismeréshez vezetne.

Az tíz tagállama ismerte el eddig a Palesztin Államot: Bulgária, Lengyelország, Málta, Ciprus, Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia 1988-ban, továbbá Portugália 2012-ben, valamint Svédország 2014-ben.

 

palesztin Izrael Luxemburg
Kapcsolódó cikkek