Közélet

Gázában éppen gyarmatosítás és népirtás zajlik a palesztinok szerint

A nemzetközi jogászok nehezen tudják kezelni a gázai helyzetet, mivel alapvető kérdésekben nincs egyetértés a Közel-Keleten. A Palesztin Hatóság külügyminisztere Hágában, a Nemzetközi Bíróság előtt népirtásról és gyarmatosításról beszélt, amit Izrael követ el a palesztinok ellen. Az izraeli miniszterelnök visszautasította azokat a vádakat, miszerint megszállók lennének Gázában. Netanjáhú közölte, hogy fogalmilag kizárt a megszállás és a gyarmatosítás, mivel ezeket egy ország nem követheti el a saját területei ellen.

Izrael jelenleg népirtást követ el a Gázai övezetben, és már évek óta „gyarmatosító és apartheidpolitikát” folytat a palesztinokkal szemben – jelentette ki Rijád al-Malki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere hétfőn Hágában, a Nemzetközi Bíróságon (ICJ), a palesztin területek Izrael általi, 1967 óta tartó megszállásának jogszerűségével kapcsolatos meghallgatás kezdetén.

Families walk on a bulldozed road as they evacuate their children from school after an Israeli raid on the Tulkarm camp for Palestinian refugees in the occupied West Bank, during which two men were killed according to the Palestinian health ministry on February 18, 2024, amid a surge of violence in the Israeli-occupied West Bank while battles continue between Israel and Hamas militants in the Gaza Strip. (Photo by Zain JAAFAR / AFP)
Gázában éppen gyarmatosítás és népirtás zajlik a palesztinok szerint.
Fotó: AFP

Hangsúlyozta: Izrael gázai háborújának folytatása „elfogadhatatlan”, erkölcsi és jogi kötelessége lenne a fegyveres harcok mielőbbi, feltétel nélküli befejezése.

A palesztinok gyarmatosítást és apartheidet szenvednek el. Noha egyesek felháborodnak ezeken a szavakon, a mi valóságunkon kellene felháborodniuk

– fogalmazott a miniszter.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az „új Közel-Keletet” bemutató izraeli térképeken nem szerepelnek palesztin területek, majd kiemelte: a megszállással Izrael Palesztina teljes eltűnését és a palesztin nép elpusztítását kívánja elérni. Az igazságtalanságra és méltánytalanságra semmilyen mentség nincsen, „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan” – húzta alá a palesztin külügyminiszter.

Andreas Zimmermann nemzetközi jogász felszólalásában azt mondta, az ENSZ felelőssége a palesztin kérdés megoldásában mindaddig fennáll, amíg azt minden szempontból kielégítő módon meg nem oldják.

Paul Reichler nemzetközi jogász azt mondta, „jól megalapozott és vitathatatlan” tények alapján a palesztin területek izraeli megszállása nyilvánvalóan és súlyosan törvénytelen. A nemzetközi jog megköveteli, hogy ennek teljesen és feltétel nélkül véget vessenek – húzta alá. Kiemelte: a nemzetközi jog szerint a megszállás csak átmeneti állapot lehet. „Ami tehát Izrael megszállását törvénytelenné teszi, az pontosan annak állandó jellege” – fogalmazott.

A megszállás alapvető célja a lehető legnagyobb palesztin terület végleges megszerzése, a lehető legkevesebb palesztin lakossal

– jelentette ki Reichler.

Izrael elutasítja a palesztin állam egyoldalú nemzetközi elismerését

Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kijelentette: „Ez a nyilatkozat egy palesztin állam Izraelre való egyoldalú rákényszerítése kísérletének fényében született.”

A meghallgatást – amely a tervek szerint egy hétig tart ” a Nemzetközi Bíróság annak nyomán kezdte meg, hogy az ENSZ Közgyűlése 2022 decemberében nagy többséggel megszavazta, hogy a 15 bíróból álló testület nem kötelező erejű véleményt alkosson a palesztin területek, valamint Kelet-Jeruzsálem Izrael általi 57 éves megszállásának jogszerűségével kapcsolatban.

A bíróság a tervek szerint ötvenkét államot és három nemzetközi szervezetet hallgat meg az Izrael politikájából és intézkedéseiből a megszállt palesztin területeken, valamint Kelet-Jeruzsálemben eredő jogi következményekkel kapcsolatban. Izrael írásban küldte meg véleményét az eljáráshoz. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök már a közgyűlési határozat megszületésekor élesen bírálta a meghallgatást. Kijelentette:

A zsidó nép nem megszálló saját területén, így örök fővárosában, Jeruzsálemben sem, és nincs olyan ENSZ-határozat, amely el tudná torzítani ezt a történelmi igazságot.

Az eljárás elkülönül a Dél-afrikai Köztársaság által december végén indított ügytől, amelyben az afrikai ország annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

 

népírtás Izrael Nemzetközi Bíróság Hága
Kapcsolódó cikkek