Közélet

Az izraeli háború 185. napja – Izrael mellett és ellen is tüntettek Amerikában

A Hamász által fogva tartott túszok szülei azonnali cselekvést követeltek. Az izraeli háború kitörésének féléves évfordulóján a muszlim közösség tagjai is megmozdulást szerveztek, ahol éles kritikákkal illették Izrael politikáját.

Washington belvárosában a Hamász által túszként tartott foglyok szabadon bocsátásáért tüntettek vasárnap, a palesztin szervezet által Izrael ellen végrehajtott terrortámadás után hat hónappal. A felszólalók, köztük az amerikai állampolgárságú elhurcolt zsidók szülei, azonnali cselekvést követeltek az Abraham Lincoln-emlékmű előtt felállított színpadon.

Pro-Palestinian demonstration in New York
az izraeli háború kitörése után fél évvel
Az izraeli háború kitörése után fél évvel több tüntetés is zajlott az Egyesült Államokban
Fotó: Fatih Atkas / AFP

Washington Georgetown városrészének zsinagógájában a fél évvel ezelőtti, Izraelben elkövetett terrortámadásra emlékezve, idén ezen napon adták át a Mensch-díjat, amelyet az emberséges magatartásért ítélnek oda. Steven Geiger, a Mensch Nemzetközi Alapítvány magyar származású létrehozója és elnöke az eseményen elmondta, hogy a szervezet 2002-ben jött létre, részben magyarországi segítséggel a zsidó vészkorszakról szóló emlékek továbbadására, oktatásra. Hangsúlyozta, hogy a szervezet idei díjátadójának helyszíne és időpontja egyben emlékezés a holokauszt óta a zsidók ellen elkövetett legsúlyosabb erőszakos cselekményre.

Hyim Shafner, az eseménynek helyet zsinagóga rabbija elődjéről, Phillip Rabinowitzról is megemlékezett, akit 40 éve, 1984-ben Washingtonban gyilkoltak meg, és aki a zsinagóga közösségét évtizedekkel ezelőtt újjáélesztette. A zsidó közösségi vezető egyben megemlékezett a Hamász túszairól. Elmondta, hogy rendőri biztosítás nélkül sokan nem mernek belépni zsinagóga kapuján, amit néhány évtizede nem tudott volna elképzelni az Egyesült Államokban.

A díjátadón Takács Szabolcs, Magyarország Egyesült Államokban akkreditált nagykövete felkért hozzászólóként többek között azt emelte ki, hogy Magyarország a zsidó emberek számára teljesen biztonságos. Megemlékezett arról, hogy 2024 egyben a magyarországi holokauszt 80. évfordulója is, hazánk pedig mára szembenézett a történtekben való felelősségével. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány volt az, amelyik a fél évvel ezelőtt elkövetett izraeli terrorcselekményeket követően betiltott minden Hamász-párti és Izrael-ellenes tüntetést, valamint úgy fogalmazott, hogy

ma a magyar kormány az egyedüli az Európai Unióban és az ENSZ-ben, amely megvédi Izraelt.

Vasárnap a Michigan állambeli Dearbornban Izrael ellen vonultak utcára az amerikai muszlim közösség tagjai, akik Egyesült Államok-ellenes jelszavakat is hangoztattak, Joe Bident pedig népirtásban mondták felelősnek.

Oszama Abdulghani, michigani imám Izraelt fasisztának nevezte, és az Iszlám Államhoz hasonlította. A tüntetést a muzulmán szent hónap, a ramadán utolsó napja alkalmából szervezték, Al-Kudsz napként hirdették meg. A megmozdulást többen elítélték, és arra mutattak rá, hogy Michigan állam, illetve Dearborn városa az Egyesült Államokban a radikális iszlamista eszmék melegágya.

Netanjahu: Izrael egy lépésre van a háború megnyerésétől

Az izraeli kormányfő szerint országa egyetlen lépésre van a győzelemtől a Hamász elleni háborúban, a megállapodást a terrorszervezet akadályozza.

 

17:59

Döbbenetesen sokba van Izraelnek a háború

Fél évvel a Hamász terrortámadása és ezzel Izrael és a terrorszervezet közötti háború kitörése után a zsidó állam gazdasága sem úszta meg komoly sérülések nélkül. Az Al-Dzsazíra becslése szerint csak a közvetlen károk 56 milliárd dollárra rúgnak, főként a hadjárat költsége és az érintett állampolgároknak és katonáknak nyújtott juttatások miatt. Az ország statisztikai hivatala szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában 19,4 százalékkal volt alacsonyabb az ország gazdaságának a kibocsátása, mint egy évvel korábban. Hasonló zuhanásra utoljára a koronavírus-járvány idején volt példa.

14:56

Izrael új drónosztaggal vonul a Hamász ellen

Az izraeli légierő (IAF) bejelentette egy új drónosztag megalakulását, mely Elbit Hermes 900-as pilóta nélküli légi járművekből (UAV) fog állni. A kibővült 147-es osztag új neve a The Battering Ram, azaz, a Faltörő kos lett, melyet a Palmachim légitámaszponton avattak fel. 

12:30

Hiába minden erőfeszítés: nem lesz béke Izrael és a Hamász között

A Hamász és Izrael közötti béketárgyalások zátonyra futottak. Korábban egyiptomi hírforrások azt állították, hogy előrelépés történt az egyeztetésekben, de a terrorszervezet egy tisztviselője közölte, hogy erről nincs szó.

Washington izraeli háború gáza Hamász
Kapcsolódó cikkek