Közélet

Hiába minden erőfeszítés: nem lesz béke Izrael és a Hamász között

A Hamász és Izrael közötti béketárgyalások zátonyra futottak. Korábban egyiptomi hírforrások azt állították, hogy előrelépés történt az egyeztetésekben, de a terrorszervezet egy tisztviselője közölte, hogy erről nincs szó.

Nem történt előrelépés a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti kairói tárgyalások újabb fordulójában – közölte hétfőn a sajtóval a Hamász egyik tisztségviselője.

Hamász
Hiába minden erőfeszítés: nem lesz béke Izrael és a Hamász között / Fotó: AFP

A nap folyamán korábban az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió – magas rangú egyiptomi tisztségviselőre hivatkozva – még arról számolt be, hogy a küldöttségeknek

sikerült megegyeznie a tárgyalások során felmerült kérdésekben.

Izrael és a Hamász delegációi vasárnap érkeztek ismét az egyiptomi fővárosba, a tűzszünetről és az izraeli túszok elengedéséről zajló tárgyalásokra pedig Kairóba érkezett amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns is, valamint a katari kormány delegációja is.

Netanjahu: Izrael egy lépésre van a háború megnyerésétől

Az izraeli kormányfő szerint országa egyetlen lépésre van a győzelemtől a Hamász elleni háborúban, a megállapodást a terrorszervezet akadályozza.

A gázai háború októberi kirobbanása óta Egyiptom – Katar és az Egyesült Államok mellett – igyekszik közvetítő szerepet vállalni a szemben álló felek között. 

A Kairóban zajló tárgyalásokon a Hamász elsősorban az izraeli hadsereg Gázai övezetből történő teljes kivonását akarja elérni, míg az izraeli fél az októberben az övezetbe hurcolt izraeli túszok szabadon bocsátását követeli.

 

gáza Izrael tárgyalás Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek