Közélet

Nem szólaltak meg a szirénák az érettségi alatt

Elhalasztották a szirénapróbát Tolna vármegyében az érettségiző diákok miatt. A szirénarendszer tesztelése így egy héttel később lesz.

Az érettségi vizsgák miatt májusban nem a hónap első hétfőjén, hanem a másodikon lesz szirénapróba vármegyénkben – tájékoztatott Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Test alarm - Dresden tests its 210 sirens

riasztó
próba
teszt
sziréna
Egy héttel később lesz a szirénateszt / Fotó: dpa Picture-Alliance / AFP

Mint mondta, május 13-án, hétfőn ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer szirénáit – derült ki a TEOL cikkéből.

Előbb a MoLaRi rendszer tesztje lesz 11 órakor, majd 13 órakor az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik meg a csendet. A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy hat másodpercig tartó mélyről induló, fel, majd lefutó hangjelzést hallhatunk. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a fent említett rendszerek tesztelése.

A lakosságnak a próbákkal kapcsolatban semmiféle teendője nincs.

 

 

MoLaRi morgató teszt rendszer
Kapcsolódó cikkek