Kellemetlen szituációkat szülhet az iPhone 14 új funkciója. Bár bizonyos esetekben valóban rendkívül hasznos az új okostelefon beépített érzékelője, amely bizonyos mozgásváltozások esetén rögtön hívja Amerikában a veszélyhelyzetekben értesítendő 911-es számot, de előfordulhat, hogy még sincs szükség mentőkre vagy tűzoltókra. 

The biggest Mega Coaster in Europe
Fotó: Omar Marques

Az új iPhone ugyanis felismeri, ha a tulajdonosra olyan erők hatnak, amelyek egy autóbalesetnél fordulnak elő, legalábbis a gyártó ezt szerette volna elérni. Az Egyesült Államokban október elején volt is egy halálos baleset, ahol a hatóságokat a telefon értesítette, az áldozat zsebében ott lapult a legújabb iPhone. 

Különösen reagáltak a magyarok az új iPhone-ra

A megnövekedett figyelem októberre sem csökkent, mert a vásárlók szívesen hasonlítgatják össze előző generációs készülékeiket az újonnan bemutatott termékekkel.

A legfrissebb hírek szerint azonban a funkció teljesen ártalmatlan helyzetekben is bekapcsolhat. A The Wall Street Journal cikke szerint Ohio államban hatszor is riasztották iPhonok a hatóságokat a Kings Island nevű vidámparkba, ám egyszer sem találtak autóroncsokat, de még csak sérülteket sem. 

Kiderült: mindannyiszor a hullámvasúton ülők készülékei riasztottak be. 

Nem futott fel a kereslet, így mégsem gyárt több iPhone 14-est az Apple

A Pro modellek iránt erősebb a kereslet, mint a belépő szintű változatok iránt.

A legtöbbször a vidámpark úgynevezett Orion nevű attrakcióján történt riasztás, amely 90 méteres szabadeséssel, majd hirtelen fékezéssel sokkolja az utasait. Nem csoda, hogy ezt a telefon balesetnek érzékeli, hiszen hasonló erők hatnak ilyenkor – természetesen ez esetben biztonságos körülmények között – a szervezetre, mint karambol esetén. 

A téves riasztásokról az iPhone-ok gyártója, az Apple is értesült már, és úgy döntöttek, kibővítik az alkalmazást.

Egy 20 másodperces figyelmeztetés kapcsol be automatikuson a érzékelésekor, ami elég idő lesz a tulajdonosoknak arra, hogy leállítsák a riasztást.