Az Apple visszavonta a nyáron kiadott értékesítési előrejelzését, mivel a kereslet nem ugrott meg a legújabb készüléke iránt – írja a Bloomberg nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

The New Iphone14 Arrives At The Apple Store In Barcelona
Fotó: Marc Asensio / NurPhoto via AFP

A cupertinói vállalat az iPhone 14 megjelenése előtti hetekben azt közölte, hogy az új modellekből 6 millióval tervez többet gyártani az idei év második felében az iPhone 13-ashoz képest, ám ezt a cég most kénytelen volt visszavonni.

A források ezt azzal indokolják, hogy az iPhone 13-as debütálásához képest nem vásároltak többen a legújabb, iPhone 14-es készülékből, a kereslet nem ugrott meg jelentősen. Az Apple régi-új célja, hogy 90 millió okostelefon készüljön el, ami megegyezik az előző évi szinttel és összhangban van a kaliforniai vállalat eredeti nyári előrejelzésével.

A források szerint a méregdrága iPhone 14-es termékcsaládon belül a Pro modellek iránt erősebb a kereslet, mint a belépő szintű változatok iránt.

Ebből kifolyólag az Apple beszállítói termelési kapacitást csoportosítanak át az alacsonyabb árú változatokról a prémiumverziókra. A vállalat nem kívánta kommentálta a híreket. A információra a cég beszállítóinak – LG, TSMC, Sunny Optical Technology, Largan Precision, Hon Hai Precision – részvényárfolyama csökkenni kezdett.

Zsugorodó piac

A világ legnagyobb okostelefon-piacának számító Kínában a szigorú járványvédelmi intézkedések és az ingatlanpiaci válság miatt gazdasági lassulás tapasztalható, ami az ottani gyártókat (Huawei, Xiaomi, Honor, Oppo, Vivo, OnePlus) sújtja, valamint az Apple eladásaira is hatással van. A Jefferies hétfői jegyzete szerint az iPhone 14-es modellekből az első három nap 11 százalékkal kevesebbet vásároltak a távol-keleti országban, mint az egy évvel korábbi elődjéből.

A különböző elektronikus termékek iránti globális keresletet az egekbe szökő az és az orosz–ukrán háború okozta zavarok is visszafogták. Az okostelefonok piaca az IDC piackövető cég adatai szerint az idén várhatóan 6,5 százalékkal, 1,27 milliárd darabra zsugorodik.

Már Indiában is készülnek az Apple toptelefonjai

A kaliforniai vállalat igyekszik diverzifikálni az ellátási láncait és szeretne megszabadulni a kínai függőségétől, ezért gyártókapacitásának egy részét áthelyezi Indiába. A legújabb iPhone 14-es modellek gyártása is megkezdődött az ázsiai országban, miközben más cégek is üzemeket hoznak létre Indiában.