A Karmelita kolostorban fogadta a Deutsche Telekom vezérigazgatóját, Timotheus Höttgest Orbán Viktor miniszterelnök. A megbeszélésen a kormányfő és a cégvezető mellett részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója is. Az egyeztetésen a felek Magyarország digitális fejlesztésének kilátásait és kihívásait, illetve az ezen a területen elért közös eredményeket tekintették át – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésről kiadott közlemény szerint Orbán és Höttges egyetértett abban, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú tényező Magyarország és Európa versenyképességének megtartása szempontjából, és ebben továbbra is stratégiai partnerként tekintenek egymásra. A digitális évtizedhez vezető út 2030-as célkitűzéseinek megvalósítása érdekében 

alapvető fontosságú a beruházások ösztönzése és az infrastruktúra-fejlesztések támogatása.

 

Budapest, 2023. június 2.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Timotheus Höttgest, a Deutsche Telekom vezérigazgatóját (b) a Karmelita Kolostorban 2023. június 2-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Höttges hangsúlyozta, hogy az ország digitális fejlesztésében a Magyar Telekom fontos szerepet vállal, ahogy abban is, hogy a lakosság és a vállalkozások számára elérhetővé tegye a digitális világ nyújtotta előnyöket, lehetőségeket. A Magyar Telekom 2014 és 2022 között több mint ezermilliárd forintnyi beruházást hajtott végre Magyarországon, ebből mintegy 800 milliárd forintot fordított vezetékes- és mobilhálózat-fejlesztésre. 

Az intenzív fejlesztések eredményeként 

a Magyar Telekom ma már több mint 3,4 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet, valamint mobilhálózat-modernizációs programjának keretében 60 százalékra növelte lakosságszám-arányos kültéri 5G-lefedettségét. 

Höttges szerint azonban a további fejlesztések előmozdításához a beruházásokat ösztönző adópolitikára van szükség.

A Telekom az infrastruktúra kiépítése mellett a magyar kormánnyal együttműködve támogatja a digitális technológia integrálását, innovatív megoldásokkal és edukációs platformokkal ösztönözve a kis- és közepes vállalatok, nagyvállalatok és az ipar digitális fejlődését.

A német cégvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a távközlés rendkívül beruházásigényes iparág, a fogyasztók adat iránti éhsége továbbra is töretlenül növekszik. Európai viszonylatban 

az adatforgalom éves szinten mintegy 25-30 százalékkal növekszik, ebben hangsúlyos szerepet játszanak a globális tartalomszolgáltatók, amelyek azonban a hálózatfejlesztéshez jelenleg nem járulnak hozzá.

Végezetül Höttges szólt a Magyar Telekomnak a DT csoportban betöltött stratégiai szerepéről, kiemelve annak hosszú távú elkötelezettségét a magyar gazdaság teljesítményének, termelékenységének és versenyképességének növelése érdekében.