Június 1-jétől meghaladja a 60 százalékot a Magyar Telekom lakossági 5G-lefedettsége, nyáron pedig minden olyan ügyfélnek elérhetővé teszi, akinek van 5G-képes készüléke – jelentette be a cég. Pereszlényi Zoltán kereskedelmi vezérigazgató-helyettes hozzátette, az ügyfeleknek a nyári időszakban semmit nem kell tenniük, az 5G-szolgáltatás automatikusan aktiválódik Budapesten és környékén, a megyeszékhelyeken, a Balaton, a Velencei- és a Tiszta-tó körül, azaz a legfőbb turisztikai helyszíneken.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Lubor Zatko műszaki vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, bár az infrastrukturális beruházások biztosan nem rövid távon térülnek meg, az elmúlt hat évben 300 milliárd forintot költöttek hálózatfejlesztésre. Megjegyezte,

az 5G-lefedettséget egy év alatt megtriplázták,

és mivel folyamatosan nő az ügyfelek igénye, illetve a csatlakoztatott eszközök száma, a beruházásokkal a jövőben sem lassíthatnak.

A szakember elmondta, 3,5 millió háztartásnak képesek gigabites sebességet nyújtani, ez a Telekom által lefedett hozzáférési pontok 77 százalékát jelenti, ami Európai viszonylatban is kiemelkedő adat.

A Telekom sem hagyta szó nélkül a Vodafone váratlan döntését

A Yettelhez hasonlóan a Telekom is inkább az adathasználati szokásoknak megfelelő mobilinternet-csomag kiválasztásában segíti ügyfeleit. A válaszokból valószínűsíthető, hogy a következő időszakban a Vodafone lesz az egyetlen nagy piaci szereplő, amely lehetővé teszi, hogy az előfizetői a fel nem használt adatmennyiséget továbbgörgethessék a következő hónapra – a versenytársak szerint erre alapesetben nem is lenne szükség.

Az okostelefont használó lakossági mobil ügyfelek 26 százaléka használ 5G-t, ez a szám egy évvel ezelőtt mindössze 13 százalék volt. Az adatigény ugyancsak 26 százalékkal nőtt, az egy főre jutó átlagos havi adatforgalom 9,7 gigára emelkedett. Lubor Zatko hozzáfűzte, azért éppen júniustól aktiválják mindenkinek az 5G-t, mert most áll rendelkezésre elegendő erre alkalmas eszköz a lakosság körében.

A Világgazdaság kérdésére Pereszlényi Zoltán elárulta, a márciusi áremelés óta még túl kevés idő telt el, ám nem számítanak tömeges változtatási igényre, viszont megnövekedett az érdeklődők száma a számlák és a csomagok iránt.

Lapunknak Lubor Zatko azt mondta, leginkább a streaming, a videónézés növeli az adatforgalmat, és nem vár lassulást az évi 30 százalékos növekedésben, sőt. Újságírói kérdésre arra a cég vezetői nem válaszoltak érdemben, hogy augusztus 31-ét követően is mindenki számára elérhető lesz-e az 5G-szolgáltatás, ahogyan a versenytársaknál.