Ugyan le vagyunk maradva a digitalizációban, viszont az infrastruktúránk kiemelkedően jó, úgyhogy minden adott a nagy és gyors fejlődéshez, azon cél eléréséhez, hogy 2030-ra az első tíz országához tartozzunk e tekintetben – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Huawei Technologies Hungary Tech4Value – ICT Day rendezvényén, amely a digitalizáció és a fenntarthatóság összefüggéseit vizsgálja. 

Nagy Márton elismételte a kormányzati szándékot, hogy hídfőszerepet vállaljunk a Kelet és Nyugat között
Fotó: Huawei/Deber Gábor

A technológiai kiállítással bővített eseményen arra kerestek válaszokat, hogyan segíti a digitális átalakulás az üzleti hatékonyság növelését. 

Az alapfelvetés, hogy az iparágak digitális transzformációja nem pusztán lehetőség, hanem gazdasági-fenntarthatósági szükségszerűség,

és dedikált európai cél is, mivel az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ra az EU-s vállalatok háromnegyedének aktívan kell alkalmaznia olyan fejlett technológiákat, mint a felhőszolgáltatás, a Big Data vagy a mesterséges intelligencia.

Kettévált a digitalizációnk

Rendkívül nyitott ország vagyunk, magas a beruházási ráta, ami nyugatról és keletről is érkezik, ezáltal hídfőszerepet töltünk be, ami célunk is. Ugyanakkor a külföldi tőke nemcsak elvárja, követeli a duális átállást. Ezt a magyar gazdaságba is át kell vinni, amihez a cégek partnerek, de az államnak is nagy a szerepe

– fejtegette Nagy Márton, aki a konferencia előtt egy mobil kiállítótérben megtekintette a vállalat legújabb fejlesztéseit és iparági megoldásait.

Hozzátette: a digitalizációnk is kettévált, mert vannak nagyon hatékony nagyvállalataink, a kis- és középvállalkozásoknál nem állunk ilyen jól, nekik az állammal együtt fel kell jönniük, amihez segítséget kell nyújtani. 

Használnunk kéne a mesterséges intelligenciát

A gazdaságfejlesztési miniszter előadásában számos statisztikai adat is sorra került. Az Európai Unióban:

  • az 1. helyen állunk a fix szélessávú kapcsolatokat nézve, de csak a
  • a 13. helyen a digitalizáción belül az összekapcsolódás altémájában
  • a 21. helyen az e-kormányzat terén
  • a 22. helyen a digitalizáció vonatkozásában és
  • a 23. helyen az IT-képességek tekintetében
Előadását megelőzően Nagy Márton a Huawei legújabb fejlesztéseivel ismerkedett
Fotó: Huawei/Deber Gabor

„Fenyeget minket egy versenyképességi lemaradás, mert aki nem digitalizál, lemarad, aki nem áll át a zöld energiákra, az szintén lemarad” – rögzítette Nagy Márton. Részletezte, hogy ugyan a Covid világszerte felgyorsította a digitális átállást, de mi nem tudtunk kellően hatékonyan reagálni. A kkv-k nem kissé, hanem jelentősen elmaradnak az EU-s átlagtól például az online számla kiállítás terén, ugyanígy a kiberbiztonságban. A mesterséges intelligencia (MI)-felhasználás például elvétve valósul meg idehaza, a bankszektorban akadnak próbálkozások, de rosszul állunk annak ellenére, hogy munkaerőhiánnyal nézünk szembe. 

A miniszter az MI-ről elmondta, hogy szabályozott keretek között jól tud működni, ám ha elengedjük, bajok lehetnek akár a szociális érintkezés terén is, nem beszélve arról a fenyegetésről, hogy emberi akarat és érzés nélkül beavatkozzon dolgokba.

A fenti lehangoló EU-s adatokkal szemben logisztikában és ügyfélkezelésben EU-átlag felett állunk: Magyarország konkrétan logisztikai nagyhatalom, a közelmúltban exponenciálisan nőtt a szektor. A végletekről Nagy Márton úgy nyilatkozott, hogy Magyarország magas komplexitású termékeket hoz be, ám ez digitalizációs képesség nélkül mit sem ér. 

Ott a lehetőség az utolsó faluban is

Ez olyan piac, ahol iszonyú igények vannak, cserébe rendkívüli pályafutásokkal kecsegtetnek, az IT-szakma vetekszik a régi bankár szakmával, csak hiányoznak az alapjai

– utalt Nagy Márton az IT-oktatásbeli lemaradásunkra. Továbbá adatreform előtt állunk, ami a papíralapú összes igazolványunk digitalizálását is jelenti, amihez jó beugró, hogy az online ügyintézést megkedvelte a lakosság.

A lényeg tehát, hogy gyorsan és hatékonyan kezdjük el ledolgozni a hátrányunkat, amihez az infrastrukturális alapok megvannak.

„A hálózat, a kábel, a lehetőség ott van az utolsó faluban is: az alap, amire tudunk építeni rendkívül jó, nem kell visszamenni, és behúzni az optikai kábeleket, és rendkívül gyors internetet tudunk biztosítani nemcsak a vállalatoknak, hanem a háztartásoknak is” – összegzett Nagy Márton.