alternatív energia

Véget érhet az áramóriások aranykora

Még csak kezdődnek a kalkulációk a német „atomstop” program hatásairól, egyelőre a sajtót főleg a felhasználási oldalról, illetve az energiaforrások átszervezéséről szóló elemzések töltik el, de egy szempont egyelőre kimaradt, mégpedig a termelési oldalé, az atomenergia felszámolásával a négy energatikai óriásvállalat jelentős piacot veszíthet.

Íme a bejelentés, ami miatt felfüggesztették a kereskedést

Az E-Star Alternatív Nyrt. 21 millió euróért felvásárolta a lengyel EETEK cégcsoportot – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az akvizíciókkal hazai kapacitásokkal is bővül az E-Star.

Országnyi szélpark kellene az atomerőművek helyettesítésére

Németországban már döntöttek: kiszállnak az atomenergiából. Angela Merkel kancellár szélparkokkal helyettesítené az atomerőművel felszámolásával kieső energiát. Németország éves energiafogyasztásának negyedét atomerőművek fedezik, ami azt jelenti, hogy egy egész Németországnyi szélparkra lenne szükség – írja a Der Spiegel.

Megháromszorozódik a globális energiaigény

A világ energia igénye 2050-re megháromszorozódik az ezredfordulóhoz képest, de még mindig hiányzik a tökéletes megoldás arra, amely feloldaná a kereslet és a kínálat közti különbséget - mondta a Shell 2050-ig szóló energia-forgatókönyvét bemutatva Jeremy Bentham a Shell International Business Environment alelnöke az Energia Dialógus konferencián pénteken Budapesten.

Magyar naperőmű épül Bulgáriában

Az Elmib csoport 30 millió eurós bulgáriai projekttel jelenik meg a napenergia hasznosításában. Szintén Bulgáriában most zárt le egy LED-alapú közvilágítási projektet, hasonlót hamarosan hazai önkormányzatoknak is felkínál.

Indulhat a „zöldrali”

A „zöld” befektetések iránt az utóbbi hónapokban ismét fellendült az érdeklődés, az egyik hazai alapkezelő, a Generali is most indította el Greenergy fantázianevű alapját.

Zöldülő befektetések

Egyre jobban teljesítenek a tőzsdén az alternatív energiában és a hatékony energiafelhasználásban érdekelt cégek. Hosszú távon az ilyen részvényekbe fektető alapok is komoly hozammal kecsegtetnek.
Világgazdaság Piactér