Pénz- és tőkepiac

Zöldülő befektetések

Egyre jobban teljesítenek a tőzsdén az alternatív energiában és a hatékony energiafelhasználásban érdekelt cégek. Hosszú távon az ilyen részvényekbe fektető alapok is komoly hozammal kecsegtetnek.

Az idei év sikersztorija a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az RFV volt. A cég árfolyama az év eleje óta megduplázódott, ma már 9500 forint fölött jár. Szintén komoly nyereséget szed magára mostanában a Pannergy, amely például múlt pénteken is csaknem 5 százalékos pluszban vonult le a parkettről, s ezzel az elmúlt egy hónapban hozzávetőlegesen 25 százalékot erősödött. Az árfolyamemelkedések mögött többnyire jó hírek álltak, az RFV például minden egyes fűtéskorszerűsítési pályázatot elnyert Romániában, amin csak elindult, a Pannergy pedig a várakozásokat felülmúló hozamú kutat tudott fúrni Miskolc mellett.

A kis energetikai cégek részvényein tehát szépen lehet keresni, de szintén komoly nyereséggel kecsegtetnek azok a befektetési alapok is, amelyek a RFV-hez és a Pannergyhez hasonló társaságok részvényeibe teszik a kliensek vagyonát. A „klíma”, „öko”, „zöld” és hasonló fantázianéven futó konstrukciók közös jellemzője, hogy olyan cégek részvényeit keresik, amelyek valamilyen módon profitálhatnak a környezetvédelmi törekvésekből, a klímaváltozás hatását csökkenteni kívánó irányelvek, jogi szabályozások és gazdaságpolitikai változások nyertesei lehetnek.

Magyarországon több alapkezelőnél is van ilyen konstrukció, ezek közül nyílt végű, határozatlan futamidejű alap három van, az Aegon Climate Change (ez euró és forint alapon is megvásárolható), a K&H Öko alapok alapja és az OTP Klímaváltozás 130/30. A válság mindhárom alap árfolyamát rosszul érintette, és más részvényalapokkal szemben ezek a klímaalapok csak lassan találtak magukra, az utóbbi időszakban viszont már egészen szép eredményeket értek el. Az OTP-s klímaalap például az elmúlt hónapban több mint 6 százalékot szedett magára, de az egy éves időtávokat nézve is mind az OTP-s, mind az aegonos konstrukcióknak bőven kétszámjegyű a hozama.

Az Aegon és az OTP Alapkezelő egyébként az RFV egy-egy nagyobb részesedéssel rendelkező tulajdonosa is, és a befektetési alapokba is szívesen vásárolják a társaság részvényeit. „RFV és Pannergy részvények is vannak a Klímaváltozás alapban, és ezek jól szerepeltek az elmúlt időszakban” – magyarázza Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember ezek mellett az osztrák Kapsch-csoport részvényeit emelte ki, a közlekedés-technológiai rendszereket fejlesztő cég árfolyama ugyanis az év eleje óta 60 százalékot emelkedett.

Az elmúlt időszakban ezek mellett még a solar-technológiákkal foglalkozó cégek teljesítettek jól, Németországban ugyanis nőtt a napkollektorok értékesítése, az szélkerekeké viszont csökkent, így ez a része az iparágnak alulteljesített. A jövőben viszont változhat a helyzet. „A technológiai fejlődés miatt az alternatív energia-termelés versenyképessé válhat a szénalapú áramtermeléssel szemben” – mondja Czachesz. Így a hosszú távon gondolkozó befektetőknek mindenképpen érdemes lehet zöld alapokat is vásárolni.

alapok részvények hozam tőzsde rfv alapkezelők alternatív energia
Kapcsolódó cikkek